Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ипотечните банки в САЩ затягат критериите за кредитиране като през 2008 г.

Това е още една неприятност за блокираната икономика в страната

Ипотечните банки в САЩ затягат критериите за кредитиране като през 2008 г.

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ са на рекордно ниско равнище, но заемателите, които се надяват да се възползват, се натъкват на най-тежките стандарти за одобрение за кредит от години, пише Bloomberg.

През миналия месец кредиторите са въвели по-високи изисквания за кредитна история и първоначални вноски, а в някои случаи са спрели изобщо да предлагат някои видове заеми, като на практика са затворили голяма част от ипотечния пазар.

Според експерти в индустрията сред причините за това са предпазливостта на кредиторите към риска по време на коронавирусната криза, последиците от решението на Конгреса да позволи на милиони кредитополучатели да отложат месечните си плащания и задействаните политики по време на пандемията от ипотечни гиганти като Fannie Mae и Freddie Mac. Последиците са драматични, като един модел показва, че наличните ипотечни кредити са се сринали с над 25% от установяването на първите случаи на вируса в САЩ.

Затегнатото кредитиране може да се окаже още една неприятност за блокираната икономика на страната, като намали продажбите на жилища, точно в момент, в който някои щати отменят препоръките за оставане у дома, а пролетните месеци поставят началото на традиционния сезон на покупките. Рефинансирането на ипотечните кредити вече става доста по-бавно, отколкото очакваха анализаторите предвид рекордно ниските лихви по заемите.

През март по-рисковите заематели „можеха да получат ипотечен кредит, но просто плащаха по-висока цена от останалите хора“, казва Майкъл Нийл, старши изследовател в Urban Institute Housing Finance Policy Center. „Сега някои хора просто няма да получат ипотечни кредити“, допълва той.

JPMorgan Chase затегна стандартите си миналия месец, като изисква от кредитополучателите да имат минимален кредитен рейтинг от 700 и първоначална вноска, равняваща се на 20% от цената на жилището за повечето ипотечни кредити, включително рефинансирания, ако банката вече не управлява заема.

Wells Fargo увеличи минималния си кредитен рейтинг на 680 за държавни заеми, които купува от по-малки кредитори, преди да ги агрегира в ипотечни облигации.

Ревизираните стандарти на банките са много над обичайния минимален рейтинг от 580 и първоначална вноска от 3,5%, за да може кредитополучателите да влязат в програми за закупуване на жилище, подкрепени от федералните власти.

Wells Fargo вече не позволява на заемателите да рефинансират ипотечните си кредити, докато осребряват имуществото си, а Wells и JPMorgan спряха отпускането на нови кредитни линии за домашен капитал. Truist Financial спря някои от рефинансиранията на големи заеми с висок баланс заради състоянието на икономиката, съобщи говорител.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
5
 
4
преди 4 месеца
Т.нар. квадратен метър в България е равен на 2 м2 в Европа. В цивилизования свят жилищаната полощ не са коридори на сгради, вътрешни и външни стени, ВИК шахти и тн., дори балкона не е жилищна площ. Цените в София са какво във Виена. Уж много евтини, но реално квадратурата няма нищо общо с реалността първо 20-30% общи площи и още 20% от застроената площ са стени мазилки, балкони и шахти.
1
 
7
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Добре е, че тук не е САЩ И пазарът е СТАБИЛЕН, та след кризата продължаваме с нивата на цени и кредитиране от преди 13ти март. Нали така поне ни обещаха от строителната асоциация. Само да мине и сме си по старому - 1300 евро на м2.
3
 
5
 
2
driverf1 до: Setver
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Той балона се спука вече.....
0
 
11
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И тук трябва да се затяга кредитирането, и то по-скоро за да намалим балона.

Още от По света
Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни