IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ипотечните банки в САЩ затягат критериите за кредитиране като през 2008 г.

Това е още една неприятност за блокираната икономика в страната

16:06 | 12.05.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Колебливо рефинансиране

Има признаци, че банките дори опитват да ограничат обикновени рефинансирания. Wells Fargo определи лихва за рефинансиране от 4% за 30-годишни ипотечни кредити с фиксирана лихва с половин процентен пункт над равнището на лихвата за същия заем, ако се използва за закупуване на дом.

Говорител на Wells Fargo заяви, че според компанията лихвите са в диапазона на останалите кредитори. Той допълни, че компанията е спряла кредитните линии за домашен капитал заради несигурността за възстановяването на икономиката.

Говорител на JPMorgan заяви, че промените на банката са временни и се дължат на несигурните перспективи пред икономиката.

Рефинансиранията са се увеличили в началото на март, тъй като собствениците на жилища са използвали ниските лихви, за да намалят месечните си вноски. Но индикатор за бъдеща дейност по рефинансиранията се е сринал с 80% спрямо връхната му точка до средата на април, сочат данни на компанията Black Knight. Тя допълва, че дори резкият ръст на безработицата през март и април не може да обясни защо дейността по рефинансирането е намаляла толкова драматично.

Политики на Fannie и Freddie

Ръководители в индустрията казват, че по-строгите критерии за кредитиране отчасти са отговор на политиките на компаниите за ипотечно кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac, които правят скъпо или рисковано отпускането на някои видове ипотечни кредити. Например, миналия месец двете компании заявиха, че ще купуват ипотеки, при които кредитополучателят вече е навлязъл в забавяне на плащанията. Те обаче изключиха cash-out рефинансирането (при което клиентът може да заеме пари над стойността на дома си – бел. ред.). Главният икономист на Асоциацията на ипотечните банкери Майкъл Фратантони казва, че това е накарало много кредитори да ограничат отпускането на такива продукти.

Fannie, Freddie и държавни агенции като Федералната жилищна администрация установиха стандарти за ипотечните кредити, от които искат да се откажат. Например Федералната жилищна администрация ще отпуска кредити, при които кредитополучателят има кредитен рейтинг от едва 580 с първоначална вноска, равняваща се на 3,5% от стойността на жилището.

Но ипотечните кредитори понякога определят собствени, по-стриктни стандарти, въпреки че възнамеряват да продадат кредитите на Fannie или Freddie или те са гарантирани от Федералната жилищна администрация. Fannie и Freddie, които са под контрола на американското правителство след финансовата криза през 2008 г., купуват ипотечни кредити от кредитори и ги обличат в облигации за трилиони долара с гаранции, които защитават инвеститорите от риска заемателят да спре плащанията.

Наличните ипотечни кредити са намалели с 26% от края на февруари, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери. По-голямата част от болката се поема от кредити, които не са подкрепени от правителството. Въпреки това ипотечни кредити, подкрепени от Fannie, Freddie и федералните агенции през април, имаха най-тежките кредитни условия за подобен вид заеми от над пет години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
simbad
преди 3 години
Т.нар. квадратен метър в България е равен на 2 м2 в Европа. В цивилизования свят жилищаната полощ не са коридори на сгради, вътрешни и външни стени, ВИК шахти и тн., дори балкона не е жилищна площ. Цените в София са какво във Виена. Уж много евтини, но реално квадратурата няма нищо общо с реалността първо 20-30% общи площи и още 20% от застроената площ са стени мазилки, балкони и шахти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Painkiller
преди 3 години
Добре е, че тук не е САЩ И пазарът е СТАБИЛЕН, та след кризата продължаваме с нивата на цени и кредитиране от преди 13ти март. Нали така поне ни обещаха от строителната асоциация. Само да мине и сме си по старому - 1300 евро на м2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
Той балона се спука вече.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Setver
преди 3 години
И тук трябва да се затяга кредитирането, и то по-скоро за да намалим балона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още