IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар във Великобритания започва да се охлажда

Цените на жилищните имоти в страната намаляват на месечна база за първи път от седем месеца

13:30 | 02.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания намаляха на месечна база през януари за първи път от началото на ваканцията от гербовия налог, сочат данни на Nationwide Building Society. Те показват, че минибумът на имотния пазар вероятно е приключил с наближаването на края на данъчното облекчение, пише Financial Times.

Индексът за цените на жилищата във Великобритания на Nationwide е намалял с 0,3% през януари спрямо предходния месец – първо понижение от юни м. г. насам. Предходния месец цените на жилищата на Острова отбелязаха месечен ръст от 0,9%.

Това е доста по-слаб резултат от очакванията за скок с 0,3% на икономисти, анкетирани от Ройтерс. Спрямо същия месец миналата година цените на жилищата са нагоре с 6,4%, но ръстът се забавя спрямо годишният темп от 7,3% през декември. Великобритания Великобритания

„До голяма степен забавянето вероятно отразява намаляващото търсене преди края на ваканцията от гербовия налог, която накара много хора, обмислящи преместване в нов дом, да ускорят покупката си“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Ръстът на цените на жилищата се ускорява, откакто правителството въведе през юли освобождаването от данък на първите 500 хил. паунда при покупка на основен жилищен имот.

Имотната индустрия призовава за удължаване на мярката, която изтича през март, но миналия месец финансовият министър Риши Сунак даде да се разбере, че няма намерение да го прави и повтори необходимостта да започне възстановяване на публичните финанси.

„Стремглавият темп на растеж на цените, който видяхме през втората половина на 2020 г., винаги ще бъде неустойчив. Това, което вероятно ще се задържи във времето, е решението на хиляди хора от миналата година, че се нуждаят от повече неща в дома си“, смята Джонатан Хупър, главен изпълнителен директор на консултантската компания в областта на недвижимите имоти Garrington Property Finders.

След първоначалния спад в началото на миналата година цените на жилищата бяха тласкани нагоре и от хора, търсещи по-големи имоти, тъй като пандемията принуди британците да прекарват повече време у дома, включително да работят от разстояние.

Шансът да сменят локацията или вида на имота допринесе за силния ръст на жилищния пазар, който е в рязък контраст със силното забавяне на икономиката.

В понеделник данни на Английската централна банка (АЦБ) показаха, че одобрените ипотечни кредити са намалели леко през декември спрямо 13-годишния им връх през ноември. Но през 2020 г. са одобрени повече ипотечни кредити отколкото през 2019 г. въпреки безпрецедентното свиване на брутния вътрешен продукт.

Експерти очакват цените на жилищата да се охладят още повече, но не и да се сринат в краткосрочен план.

Джеръми Лийф, брокер на недвижими имоти в Лондон и бивш ръководител на отдела за жилищни имоти на Кралския институт на лицензираните оценители в областта на недвижимите имоти, казва, че очаква „забавяне на цените“, тъй като „хората, които вероятно ще пропуснат спестяването на гербовия налог, ни казват, че биха предпочели компромис с цената, отколкото да изпуснат харесания от тях имот“.

Джордж Франкс, съосновател на базираната в Лондон компания за недвижими имоти Radstock Property, отбелязва, че „търсенето трябва да остане относително силно, тъй като все още струва по-малко да притежаваш жилище, отколкото да живееш под наем, а лихвите по ипотечните кредити са на изключително ниски нива“.

Но потенциален ръст на безработицата след края на програмата на правителството за подкрепа на пуснатите в принудителен отпуск служители, може да доведе до по-рязко забавяне на имотния пазар.

Самюъл Томбс, главен икономист за Великобритания в консултантската компания Pantheon Macroeconomics, казва, че през 2021 г. очаква спад на цените на жилищата с около 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още