Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Китай поиска от банкерите да подкрепят имотния пазар и купувачите на жилища

41% от активите в китайската банкова система са пряко или косвено свързани с имотния сектор

Китай поиска от банкерите да подкрепят имотния пазар и купувачите на жилища

Снимка: Bloomberg LP

Китай призова финансовите институции да помогнат на местните власти да стабилизират бързо охлаждащия се жилищен пазар и да защитят правата на някои купувачи на жилища – още един сигнал, че властите са разтревожени от последиците от дълговата криза на China Evergrande Group, предава Bloomberg.

На среща, председателствана от гуверньора на централната банка И Ган, властите са уведомили финансовите институции, че трябва да сътрудничат с местните правителства, „за да поддържат съвместно стабилното и здравословно развитие на пазара на недвижими имоти и да защитават легитимните права и интереси на потребителите на жилища“, се казва в съобщение на Китайската народна банка, публикувано късно в сряда.

Участниците в срещата, на която са присъствали също представители на банковите регулатори в страната, на министерството на жилищната политика и ръководители на 24 банки, призовават също за „точното придържане и задействане на предпазливата система за управление на финансите в недвижимите имоти около целта за стабилизиране на цените на терените, на жилищата и на очакванията“, допълва централната банка.

Съобщението е в унисон с обещанието на банката отпреди два дни да гарантира „стабилността на имотния пазар“ и да защити правата на купувачите на жилища в момент, когато закъсалият имотен гигант Evergrande е на ръба на фалита, заплашвайки да остави 1,5 млн. купувачи да чакат за завършени жилища.

По данни на Citigroup към края на миналата година около 41% от активите в китайската банкова система са пряко или косвено свързани с имотния сектор и спад на цените може да доведе до последици за качеството на активите на банките. Смята се, че китайските банки имат неизплатени заеми на строителни компании и купувачи на жилища на обща стойност 50,8 трлн. юана (7,9 трлн. долара).

Поскъпване на книжата

Книжата на повечето китайски строителни компании поскъпнаха силно на пазарите в континенталната част на Китай и в Хонконг в четвъртък, изпреварвайки ръста на съответните бенчмаркови индекси. Shanghai Stock Exchange Property Index прибави 2,3% към стойността си, а Hang Seng Property напредна с 1,5%.

Още по темата
„Смятаме, че това определено е добре за предприемачите предвид факта, че през последните 12 месеца те изпитваха затруднения от финансова гледна точка“, коментира Реймънд Чън, ръководител на изследванията за Китай и Хонконг в компанията CGS-CIMB Securities, имайки предвид обсъжданата политика на срещата. Цената на акциите на компаниите от имотната индустрия „намалява значително през последните няколко месеца заради опасения за политиките и проблема с Evergrande“, допълва той.

Правителството последователно затяга ограниченията на имотния пазар, за да овладее финансовите рискове, да намали търсенето от предприемачи на терени, но в същото време ограничава ръста на инвестициите и на икономиката. Някои анализатори, включително тези от Huatai Securities, твърдят, че регулаторите може да смекчат политиките, ако цените на имотите започнат да намаляват, като възможните варианти включват разхлабване на квотите за ипотечни кредити. Регулаторите може също така да гарантират, че изпитващите затруднения строителни компании ще доставят предплатените жилища, допълват анализаторите.

Заседанието на Китайската народна банка може да е сигнал, че властите биха обмислили „леки корекции“ в политиката за кредитиране на недвижимите имоти, за да гарантират, че хора с реални нужди от жилище ще получат достъп до кредити, отбелязват анализатори.

Вече има някои признаци на смекчаване на политиката поне що се отнася до обезпечените с ипотека ценни книжа, които позволяват на банките да секюритизират жилищните си заеми и да освободят капацитет за по-голямо кредитиране.

Този месец емитираните от китайските банки ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, достигнаха най-високото си ниво от март след период на затишие, когато властите ограничиха употребата им в опит да овладеят цените на имотите. Емитираните ценни книжа са достигнали 71 млрд. юана, близо до предишния връх от 71,5 млрд. юана през март, сочат публикувани в сряда данни на China Securitization Analytics. През юни и юли на пазара не са били емитирани такива ценни книжа.

Китайската народна банка обаче потвърди в съобщението си, че няма да използва имотния пазар като инструмент за стимулиране на икономиката за краткосрочен растеж и ще се придържа към дългогодишния принцип на правителството, че „жилищата са за живеене, не за спекулация“.

Отправяйки предупреждение за спекулации при нов кръг от мерки за смекчаване на кредитирането на имоти, държавният вестник Economic Daily отбеляза в коментарна статия в сряда, че Китай не трябва да разхлабва политиките си, само защото някои имотни компании изпитват затруднения.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Струва ли си покупката на жилище в метавселена?