IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски инвеститор се оттегли от най-голямата имотна сделка в света

През ноември хонконгският магнат Ли Ка-шин съобщи, че продава небостъргача The Center за рекордните 5,2 млрд. долара

12:23 | 28.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският купувач на небостъргач в Хонконг, който е собственост на милиардера Ли Ка-шин и беше продаден за рекордните 5,2 млрд. долара, се е оттеглил от сделката. Това съобщават двама запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Причината засега не е известна, но оттеглянето подчертава трудностите за слабо известните китайски компании при набирането на капитал в чужбина на фона на ограничаването на изтичането на капитали от китайските регулатори. Мерките на китайските власти са насочени и срещу „ирационалните“ инвестиции в чужбина в сектори като недвижимите имоти.

През декември Ройтерс съобщи, че консорциумът, който закупи небостъргача, се опитва да заеме пари за 90% от сумата на сделката чрез мецанин финансиране и привилегирован заем.

Според първоначалната сделка, обявена през ноември, базираните в Пекин компании China Energy Reserve и Chemicals Group Properties трябваше да притежават 55% от C.H.M.T. Peaceful Development, инвестиционно дружество, което от своя страна щеше да стане собственик на небостъргача The Center.

Очакваше се инвеститори, базирани в Хонконг, да станат собственици на останалите 45% от C.H.M.T. Peaceful Development.

След оттеглянето на China Energy Reserve от сделката ръководителят на китайската компания Shimao Property Хуей Уин Мау ще се сдобие с дял от 20% в C.H.M.T. Peaceful Development, съобщава единият от запознатите източници.
Останалата част от 55-процентния дял на China Energy Reserve ще отиде при други хонконгски инвеститори, сред които главният изпълнителен директор на Kingston Financial Group Чу Юет Уа, допълва източникът.

Банков източник, запознат със сделката, казва, че кредиторите трябва да обмислят политическия риск. Китайските компании, които инвестират в имоти в чужбина, нарушават правилата на регулаторите, а недвижимите имоти не са основен бизнес за China Energy Reserve.

Компанията CK Asset Holdings на хонконгския магнат Ли Ка-шин съобщи през ноември, че продава 73-етажната офис сграда на C.H.M.T. Peaceful Development Asia Property. Това беше най-голямата продажба на единичен имот в света, която трябваше да донесе печалба от 14,5 млрд. хонконгски долара (1,85 млрд. щатски долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още