IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската Оксфорд Стрийт остава водещата търговска улица в Европа

Риджънт Стрийт в Лондон е начело на класацията за луксозните търговски улици, сочи доклад на BNP Paribas Real Estate

16:32 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Лондонската Оксфорд Стрийт за поредна година е водещата търговска улица за пазаруване в Европа, сочи доклад на BNP Paribas Real Estate.

В доклада се анализира пешеходният трафик по главните търговски улици в 34 ключови европейски града, включително 20-те най-големи столици в Европа.

Този доклад има за цел да предостави „моментна снимка“ на пешеходния трафик, който е един от основните показатели за оценка на силата на физическата търговия на дребно.

Оксфорд Стрийт е привлякла 72 700 посетители - почти четири пъти повече от капацитета на лондонската O2 Arena.

На второ място е Гран Виа в Мадрид с 60 800 посетители дневно. Следва Corso Vittorio Emanuele II в Милано с 54 600. Емблематичната Шанз-Елизе в Париж се нарежда на пето място с 45 500 посетители.

Докладът също така проследява посещенията на луксозните търговски улици в Европа. Лондон отново си осигури челната позиция с Риджънт Стрийт с 56 900 души. На второ място е Шанз-Елизе в Париж с 45 500 посетители, а на трето място е Passeig de Gracia в Барселона с 37 400 души. Топ 10 се допълва от търговски улици в Мюнхен, Копенхаген, Дюселдорф, Рим и Виена.

Авторите на доклада посочват, че някакво ниво на нормалност е възстановено в европейските градски центрове, които остават привлекателни за търговците и дори развиват нови търговски формати.

Не липсват и проблеми обаче. Забавянията при доставките ограничават растежа и подклаждат ръст на цените. Търговците увеличават и разходите си за електричество заради енергийната криза и високите цени на суровините и енергоносителите.

Що се отнася до потребителското поведение, в момента кризата е различна от тази през 2008-2009 г. и последвалата дългова криза в Европа. Задържаното търсене доведе до много по-бързо възстановяване на потребителските разходи.

Най-големият риск за потребителите е да се върнат във физическите магазини. Това е и едно от предизвикателствата пред сектора на търговията на дребно – да повишат доверието на потребителите да се върнат към реалните обекти. Търговците въвеждат протоколи за безопасност, вкл. ограничават броя на купувачите, които допускат в магазините си, изискват носене на предпазни маски и организират еднопосочно движение.

Друг риск пред търговията на дребно е инфлацията особено ако доходите не растат в унисон с цените. Затова и авторите на доклада не очакват централните банки да бързат с увеличението на лихвите, още повече, че част от ръста на цените е временен заради проблемите с доставките.

Други фактори, които застрашават търговския растеж, са икономическо забавяне в Китай или нов тласък на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още