IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на офиси в Европа са намалели с 2% през последната половин година

Делът на свободните площи на основните офис пазари на Стария континент се е увеличил от 3% на 4,5%

15:07 | 23.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Нетните ефективни наеми на офиси в Европа са намалели със средно 2% през последните шест месеца, сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието Europe-Re.com

Най-значим спад е отчетен в централния бизнес квартал на Париж (-12%), в Дъблин (-11%) и в Амстердам (-5%). За сметка на това ниското ниво на свободни площи в Мюнхен от 2,9% и в Берлин от 2% е продължило да оказва натиск към повишение на основните наеми въпреки допълнителните стимули от собствениците на имоти.

Растящите нива на свободни площи са широко разпространени на европейските офис пазари, като средният дял на празните офиси на основните пазари е нараснал от 3% на 4,5%, сочат данните на консултантската компания.

Равновесие за стабилен ръст на наемите на основните европейски пазари се постига, когато нивото на свободните площи е около 9%.

Това означава, че основните пазари все още имат поле за ръст на свободните площи, преди да се усети реално въздействие върху наемите на първокласни офиси.

„В повечето европейски страни, които наблюдаваме, собствениците на имоти предлагат по-гъвкави условия по наемните договори в резултат на пазарната несигурност. Например, периодът без наем в Манчестър нарасна от 12 на 15 месеца по петгодишен наемен договор през второто полугодие на 2020 г., а в Мадрид собствениците могат да предложат наемни договори с две фиксирани години плюс три години по избор“, казва Майк Барнс, партньор в отдел „Европейски изследвания“ в Savills.

„Това включва по-щедър принос за преустройство, въпреки че периодите без наем остават относително стабилни за шестмесечния период“, допълва той.

„Очакваме средните стимули по наемните договори да продължат да растат през 2021 г., тъй като блокадите остават, въпреки че след като сигурността се завърне, компаниите ще се стремят към дългоочаквано завръщане на работното място“, смята Матю Фицджералд, директор на отдел „Трансгранични наематели за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА)“ в Savills.

„В бъдеще наемателите, които успеят да постигнат по-добри стимули тази година, ще са основните печеливши“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още