IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се забавя за първи път от 2021 г.

Повишаването на лихвите наред с високите цени подлагат на натиск потенциалните купувачи отвъд Океана

19:50 | 28.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на цените на жилищата е започнал да се забавя в САЩ през април, предава Bloomberg.

Националният индекс на цените S&P CoreLogic Case-Shiller се е повишил с 20,4% през април спрямо 20,6% през март.

Крейг Лазара, управляващ директор в S&P Dow Jones Indices, отбелязва, че данните за април показват първоначални, но непоследователни признаци за забавяне на ръстовете на цените.

Лихвите по ипотечните кредити почти се удвоиха от края на 2021 г. Повишаването на лихвите в комбинация с високите цени подлагат на натиск потенциални купувачи и започват да забавят жилищните пазари в някои от най-популярните градове с бум на жилищния пазар по време на пандемията.

Но Лазара отбелязва, че темпът на растеж е силен по исторически стандарти. Индекс на цените в 20 американски града се ускори до 21,2% през април след повишението с 21,1% през март. Тампа, Флорида, Маями и Финикс регистрират най-големите ръстове на цените.

“Ипотечното финансиране става по-скъпо, тъй като Федералният резерв повишава лихвите, процес, който едва започваше при набирането на данните за април“, отбеляза Лазара в комюнике. „По-предизвикателна макроикономическа среда може да не подкрепи още много изключителния ръст на цените на жилищата“, допълни той.

Забавянето на жилищния пазар има последици в цялата индустрия. Ипотечни кредитори прогнозират спад на бизнеса, а компании като Compass и Redfin съкращават служители.

Индексът, който има 27-годишна история, е важно мерило за стабилността на американския жилищен пазар, отчасти заради мащаба на измерванията в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още