Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

С наближаването на нов краен срок за плащане от Evergrande рискът от зараза расте

Закъсалата китайска строителна компания трябва да плати до утре задължения от 45 млн. долара по облигации

С наближаването на нов краен срок за плащане от Evergrande рискът от зараза расте

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Следващият краен срок на China Evergrande Group за плащане на лихви по облигации наближава бързо, а инвеститорите наблюдават внимателно ходовете на строителната компания за насоки относно сериозността на ликвидната криза, която подкопава доверието в други силно задлъжнели компании в сектора, пише Bloomberg.

30-дневният гратисен период за лихвено плащане на стойност 45,2 млн. долара от Evergrande, което трябваше да бъде направено на 29 септември, изтича в петък. Внимателно наблюдаваният краен срок настъпва на фона на разпродажба на китайски облигации с неинвестиционен рейтинг (junk), стимулирана в четвъртък от Kaisa Group Holdings, един от най-големите емитенти на доларов дълг в имотния сектор в Китай.

Evergrande изненада някои анализатори миналата седмица, като плати друго просрочено лихвено задължение в самия край на гратисния период. Доларови облигации на компанията остават на потиснати нива в момент, когато кредиторите се готвят за евентуално преструктуриране на дълга, което може да се окаже едно от най-големите в историята на Китай.

Властите в Пекин призовават основателя на компанията Хуей Ка Йен да изплати задълженията на Evergrande по облигациите с личното си богатство, но официално известното му състояние съставлява съвсем малка част от задълженията на компанията на стойност над 300 млрд. долара.

Слуховете за спиране на плащанията стават все по-упорити през последните месеци, като предизвикват зараза на кредитния пазар сред други строителни компании с ограничени ликвидни средства и подкопават доверието в китайския имотен пазар, който по някои индикатори съставлява над една четвърт от икономиката.

Още по темата

Евентуално плащане ще даде на Evergrande още време да опита да набере средства чрез продажби на активи. Ако пропусне срока, може да бъдат задействани клаузи за спиране на плащанията и по друг доларов дълг на компанията, което ще позволи на кредиторите да предприемат действия, за да защитят интересите си.

Вторият сценарий може да затрудни също Evergrande да освободи пари чрез продажба на активи. Компании, които са обявили спиране на плащанията, обикновено трябва да получат одобрение от кредиторите за бъдещи продажби на активи. Притежателите на облигации може да изберат например да заведат иск за фалит, отбелязва Bloomberg.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Старите жилища във Великобритания спъват усилията за намаляване на емисиите