Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Северните английски градове вече са сред най-интересните в света за инвестиции в имоти

Силният ръст на местните икономики привлича все повече хора в работоспособна възраст, което тласка напред и имотния сектор

Северните английски градове вече са сред най-интересните в света за инвестиции в имоти

Снимка: Архив Ройтерс

Северните английски градове Манчестър, Лийдс и Ливърпул се нареждат заедно с глобалните центрове Банкок и Берлин, както и Лисабон, в класация на най-интересните места за инвестиции в имоти, пише онлайн изданието propertywire.com, като цитира доклад на IP Global.

Към тази група „горещи“ инвестиционни центрове се очаква скоро да се присъединят още Нюкасъл и Сиатъл, които също са сред градовете, предлагащи най-добра възвръщаемост на инвестициите.

Лидер в класацията е Манчестър, където пазарът на имоти расте с бързи темпове. За периода октомври 2016-октомври 2017 г. цените на жилищата в града се повишават с 8,6%. За наемите се очаква да се увеличат с 16,5% от 2018 до 2022 г., посочва се в доклада.

Към края на 2017 г. в Манчестър е отчетена брутна доходност от отдаване на жилища под наем от 5,6%, подкрепяна от постоянно увеличаващия се брой на работоспособното население и наплива на студенти, повече от половината от които остават в града след завършването си.

Със значителните инвестиции в последно време Ливърпул се радва на по-бърз икономически растеж в сравнение с по-широката британска икономика. Средната доходност от наем в града достига 6,2%, изчисляват експертите. От 2015 г. насам цените на имотите в града отчитат ръст от 14%. Наемите също са във възходяща тенденция, като за периода 2018-2022 г. се очаква увеличението да достигне 17,6%.

В доклада се подчертава, че Лийдс е най-голямата икономика след Лондон в рамките на Великобритания. Градът вече привлича и все повече международни инвестиции. За 2018-2022 г. се очаква ръст на наемите от 18,8%. Основен двигател на увеличението е нарастващият брой студенти, както и ключовите индустрии, които увеличават новосъздадените работни места с по около 6% годишно.

В Лийдс все по-остро се усеща и проблемът с недостига на жилища. До 2021 г. не достигат около 90 хил. жилища, но досега са планирани за строителство за този период 60 хил. жилищни единици.

Нюкасъл бързо настига тези градове заради бурното развитие на високотехнологичната икономика, която вече представлява 40% от всички бизнеси и дава работа на около 27 хил. души. През последните 13 години броят на имотите под наем, които навлизат на пазара, се увеличава с почти 60%. Свободните жилища в града в момента са около 22 хил.

Ако строителството в града не отговори на засиленото търсене, скоро и той ще се нареди сред най-горещите пазари в света, застрашени от балон, прогнозира се в доклада.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Имотната индустрия в Ню Йорк въстана срещу предлаган данък върху второ жилище