Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Ще се огънат ли още китайски строителни компании под тежестта на дълговете си?

Още преди кризата с Evergrande коефициентът на лихвено покритие на 21 фирми от сектора, листнати в Хонконг, достигна 10-годишно дъно

Ще се огънат ли още китайски строителни компании под тежестта на дълговете си?

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Още преди дълговата криза на China Evergrande Group да предизвика сътресения в сектора на недвижимите имоти в Китай, имотните компании в страната са изпитвали затруднения да печелят достатъчно, за да плащат лихвите по дълга си, сочат данни, цитирани от Ройтерс.

В края на юни общият коефициент на лихвено покритие на 21 китайски имотни компании, листнати в Хонконг, е намалял до 0,94 пункта, най-ниското ниво от поне десет години насам, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Refinitiv. Коефициентът, който измерва лихвените разходи на компаниите спрямо печалбите преди данъци и лихви, беше 1,47 пункта в края на миналата година.

Evergrande, която беше водеща строителна компания в Китай, пропусна второ лихвено плащане по чуждестранни облигации миналата седмица. Компанията, която също така преди време беше най-голямата в страната, се задъхва под напора на дългово бреме от 305 млрд. долара и е изправена пред огромно преструктуриране.

„Разклатеното доверие на инвеститорите от затрудненията през последно време на China Evergrande Group и вероятното спиране на плащанията създават предпоставки за криза на финансирането в китайския имотен сектор“, отбеляза рейтинговата агенция S&P Global в свой доклад.

Китай вече започна да притиска имотните компании в страната да намаляват прекомерните заеми и покупки на терени, а ограниченията им нанесоха тежък удар и намалиха способността им да рефинансират дългове, чийто падеж настъпва през идните тримесечия.

Още по темата
Sunshine 100 China Holdings, China Oceanwide Holdings и China Fortune Land Development спряха плащания тази година.

„Рискът Китай да позволи на някои от тези компании да обявят фалит е значителен“, смята Ерик Лив, главен инвестиционен директор в компанията Bailard.

„Разрешаването на практическото спиране на плащанията тук е ясно заявяване от страна на правителството на желанието му за спадане на жилищния балон и на намерението му да позволи и други големи строителни компании да спрат плащанията, за да постигне още по-голям напредък в постигането на тази цел“, допълва той.

Имотните компании в страната опитаха да ускорят усилията си за намаляване на дълга миналата година, след като регулаторите въведоха тавани върху три дългови съотношения. Средното съотношение между дълга и собствения капитал за тези 21 компании намаля до 1,8 пункта в края на юни, най-ниското ниво от 2017 г. За сравнение, през декември 2020 г. то беше 1,9 пункта, показват изчисленията на Ройтерс.

Но тяхното съотношение между дълга и оперативната печалба (EBITDA) достигна 4,9 пункта през юни спрямо 5,2 пункта в края на миналата година - равнище, което е смятано за рисковано от експерти в индустрията и показва, че ще е необходимо много време за изплащане на дълга.

„Към момента според „Трите червени линии“ Guangzhou R&F и Evergrande са сред следените от нас строителни компании, които категоризираме отвъд „жълтата“ група, което означава, че те имат по-слаби финансови позиции от останалите компании в сектора“, казва Синтия Чан, анализатор в Daiwa Capital Markets.

„От гледна точка на съотношението между ликвидните средства спрямо краткосрочния дълг освен Evergrande и Guangzhou R&F, които имат много ниско съотношение под 1 пункт, Gemdale, Agile и China SCE също имат относително ниско съотношение между ликвидните средства и краткосрочния дълг от 1,2 пункта или по-малко“, допълва тя.

Guangzhou R&F Properties е набрала 2,5 млрд. долара чрез заеми от големи акционери и продава свой филиал, показват борсови документи от миналия месец. Това е знак за отчаяната нужда от ликвидни средства на фона на разпространението на проблемите в имотния сектор в Китай.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на апартаментите в Токио надхвърлят връхната точка от ерата на балона