IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните разрешения в САЩ достигнаха 12-годишен връх през октомври

Новозапочнатите жилища отвъд океана са скочили с 3,8% миналия месец, сочат данни на министерството на търговията

16:17 | 19.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищното строителство в САЩ отбеляза скок през октомври, а разрешенията за бъдещо строителство на жилища достигнаха над 12-годишен връх, показвайки силата на жилищния пазар на фона на по-ниските лихви по ипотечните кредити, предава CNBC.

Новозапочнатите жилища са нараснели с 3,8% до сезонно изгладен годишен темп от 1,314 млн. единици миналия месец, а строителството на еднофамилни жилища се увеличава за пети пореден месец. В същото време активността във волатилния сектор на многофамилните жилища е отбелязала стабилен ръст, сочат данни на американското министерство на търговията.

Данните за септември бяха ревизирани до сезонно изгладен годишен темп от 1,266 млн. единици вместо обявените преди това 1,256 млн. единици.

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че новозапочнатите жилища ще нараснат до темп от 1,320 млн. единици през октомври.

Новозапочнатите жилища са се увеличили с 8,5% на годишна основа през октомври. Издадените разрешения за строеж са отбелязали скок от 5% до годишен темп от 1,461 млн. единици, което е най-високото им ниво от май 2007 г. насам. Разрешенията за строеж са били стимулирани от сегмента на еднофамилните жилища, който е отбелязал ръст от 3,2% и е достигнал най-високото си ниво от август 2007 г. насам.

Жилищният пазар, който е най-чувствителният сектор към лихвените проценти, отбелязва скок през последните месеци на фона на смекчаването на паричната политика от Федералния резерв, което тласна надолу лихвите по ипотечните кредити спрямо върховото им равнище миналата година.

Секторът, който съставлява около 3,1% от американската икономика обаче продължава да изпитва затруднения заради недостига на земя и работна ръка. Допитване от понеделник показа, че доверието на компаниите за жилищно строителство е близо до най-високото си ниво от над година и половина през ноември.

Строителните компании обаче се оплакват от „липса на работна ръка и регулаторни ограничения“ и допълват, че „недостигът на терени остава сериозен проблем, особено сред компаниите, които строят жилища по поръчка“.

Жилищното строителство достигна над 12-годишен връх през август. Но инерцията може да се забави, тъй като през последните два месеца лихвите по ипотечните кредити растат.

Лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва в момента са на ниво от 3,75% и все още са под върховото си равнище от 4,94% през ноември 2018 г., сочат данни на компанията за ипотечни кредити Freddie Mac.

Инвестициите в жилищно строителство са скочили през третото тримесечие, след като се свиваха шест поредни тримесечия, най-дългата им подобна серия от рецесията през 2007-2009 г.

Строителството на еднофамилни жилища, което има най-голям дял от жилищния пазар, е нараснало с 2% до годишен темп от 936 хил. през октомври, най-високото им ниво от девет месеца насам. Миналия месец новозапочнатите еднофамилни жилища са нараснали в западните и южните щати, както и в Средния Запад, а са намалели с североизточните щати.

Новозапочнатите жилища във волатилния сегмент на многофамилните жилища са нараснали с 8,6% до годишен темп от 378 хил. единици през октомври. Разрешенията за строеж на многофамилни жилища са скочили с 8,2% до годишен темп от 552 хил. единици миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още