IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече инвеститори и наематели строят заедно нови сгради в Европа

Партньорството с инвеститорите позволява на наемателите да имат по-голямо влияние в проектирането на имота

09:33 | 19.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Несигурността през миналата година накара някои компании да замразят планове за релокация или разширяване на дейността си. Но растящата увереност отново насърчава подобни решения, като интересът на наемателите към нови висококачествени сгради расте, пише консултантската компания JLL.

„Компаниите решават, че сега е точният момент да направят някои значителни промени в бизнес плановете си, а следователно и в съществуващите си площи“, коментира Ник Комптън, ръководител на корпоративните капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка в JLL. „И инвеститорите придобиват все по-голяма увереност да строят имотите си“, допълва той.

Предварителното наемане на площи става по-обичайно наред с по-широкия ръст на дейността по продажба и обратно наемане на площи, отбелязва Комптън.

„Това изисква убеденост и увереност, както и способност да се погледне отвъд настоящата несигурност. Това важи както за собствениците, така и за наемателите“, допълва той.

От индустриалните и логистични имоти до центровете за данни – активността расте. Най-големият проект по поръчка (built-to-suit) за единичен наемател в Европа беше договорен от Jaguar Land Rover през януари. Логистичният център с площ от 273 хил. кв. м във Великобритания е финансиран изпреварващо от фонда за продажба и обратно наемане на глобалната компания за управление на активи Intermediate Capital Group.

В Шотландия Aberdeen Standard Investments финансира изпреварващо сделка за продажба и обратно наемане на новия дистрибуционен център на Next на стойност 152 млн. долара.

В края на миналата година Iron Mountain и AGC Equity Partners договориха споразумение за изграждане на нов център за данни с площ от 26 хил. кв. м на стойност 300 млн. евро във Франкфурт, който е предварително отдаден под наем на базирана в САЩ компания от Fortune 100.

Слабо предлагане

Забавянето на строителството на висококачествени офис сгради през миналата година затруднява намирането на нови адреси от наемателите.

Партньорството с инвеститори за директно изпреварващо финансиране дава възможност на наемателите да имат по-голямо влияние в спецификите и проектирането на имота.

„Има възможност гласът им да се чува от самото начало, което е голям позитив за компании със специфични технически или екологични цели или за тези, които отговарят на новите модели за хибридно опериране“, казва Комптън.

А на фона на честите оплаквания сред инвеститорите, че просто няма достатъчно качествени имоти, от които да избират, влизането в споразумение за изпреварващо финансиране на нов проект става все по-популярно, отбелязва Комптън.

„Има много малко спекулативно строителство на офиси, особено на регионални пазари във Великобритания. Поради това много локации изпитват недостиг на предлагане на висококачествени площи“, обяснява той.

Заради големия апетит на инвеститорите към осигуряването на приходи от наеми бъдещи централи, които към момента са в етап на строеж, също се търгуват добре. В Париж застрахователната компания Unofi се договори неотдавна да придобие глобалния офис на автомобилната агенция BlaBlaCar, чието строителство се очаква да приключи в края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още