IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законодателите в Германия приеха законопроекта за контрол на наемите

Новите правила ще се прилагат в районите, където има недостиг на предлагане на жилища

11:21 | 06.03.15 г. 1
Законодателите в Германия приеха законопроекта за контрол на наемите

Долната камара на германския парламент прие законопроекта за контрол на наемите, съобщава Ройтерс.

Предвижда се при преотдаване собствениците да нямат право да определят наем на жилището, който е с повече от 10 на сто по-висок от средното за съответния район.

В големите градове на Германия наемите на жилищата скочиха с 30-40% от 2007 г. насам, отбелязва информационната агенция. Тези ръстове имат сериозно въздействие върху страната, където повече от половината население живее под наем. Делът на собствениците в Германия е 46% - второто най-ниско ниво в Европа след Швейцария.

Мерките за контрол на наемите в страната бяха предложени от социалдемократите още преди изборите през 2013 г. и залегнаха в коалиционното споразумение.

Новите правила ще се прилагат в районите, където има недостиг на предлагане на жилища. Отделно се предвижда собствениците да плащат таксите на брокерите, които са наели, а не наемателите.

Компаниите за имоти разкритикуваха мерките с мотива, че ще обезкуражат инвестициите в жилищния сектор, който и без това е затормозен от недостиг в големите градове. Опозицията пък смята, че правилата имат твърде много изключения, тъй като не обхващат новопостроените сгради и напълно реновираните жилищни блокове.

Излезе информация обаче, че управляващите партии дискутират разширяване на обхвата на мерките за контрол на наемите и върху жилищата ново строителство. Дебатите по темата ще продължат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още