Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Замразените британски имотни фондове са изправени пред екзистенциална криза

Малко е вероятно те да бъдат размразени до септември, твърдят източници от индустрията

Замразените британски имотни фондове са изправени пред екзистенциална криза

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Британските имотни фондове ще останат замразени месеци наред, тъй като е невъзможно да се оцени пазарът заради короноварусната криза, а на някои от тях може да се наложи да променят структурата си, за да оцелеят, съобщават запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Десетте големи отворени фонда за инвестиции в имоти с общо 6,5 млрд. паунда (8 млрд. долара) под управлението си, следени от Morningstar, са спрели инвеститорите да теглят пари от тях в средата на март, тъй като твърдят, че оценителите не могат точно да преценят стойността на имотните активи при спадаща икономика.

Бъдещето на работата в офиса е под въпрос, индустрията на търговските площи е в криза, а жилищният пазар едва започва да се отваря отново, така че цените на имотите ще претърпят сериозна корекция, но заради малкия брой трансакции мащабът на промяната все още е неясен.

„Тази криза не прилича на никоя друга“, казва Бен Сандерсън, директор на Hermes Real Estate Investment Management. „В краткосрочен план ще се изправим пред огромни предизвикателства“, допълва той.

Много от следените от Morningstar фондове са насочени към инвеститори в търговски площи, които можеха да теглят парите си ежедневно, управлявани от големи имена като  Aviva и Legal & General.

Още по темата
Тези фондове бяха замразени и по време на финансовата криза през 2008-2009 г., както и след гласуването за Brexit през 2016 г., тъй като трудните им за продаване активи не им позволяваха да отговорят на ежедневните запитвания за теглене на средства.

Но тази криза се разшири към сектора на британски имотни фондове на стойност 70 млрд. паунда. За първи път фондове, насочени към институционални инвеститори като благотворителни организации и пенсионни фондове, заключиха вратите си.

Тези фондове обичайно позволяват теглене на средства на месечна или тримесечна основа.

20 от 29 насочени към институционални инвеститори фондове в индекса MSCI/AREF UK All Balanced Property Fund Index са замразали или отложили изтегляне на средства, сочи допитване на Ройтерс. Сред тях са и фондове, управлявани от BlackRock, Federated Hermes, Savills и Schroders. Три фонда с различна структура остават отворени, а шест не са отговорили на молба за коментар.

Нарушено доверие


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Апокалипсисът на търговските площи във Великобритания се задълбочава