IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразените британски имотни фондове са изправени пред екзистенциална криза

Малко е вероятно те да бъдат размразени до септември, твърдят източници от индустрията

13:25 | 26.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Запознати източници от индустрията казват, че е малко вероятно фондовете да бъдат размразени до септември, а какво ще се случи след това не е ясно.

Замразяването позволява на фондовете да третират клиентите си равнопоставено, предотвратявайки втурване към изхода, което би означавало инвеститорите с по-бавни реакции да получат но-ниска цена за инвестициите си.

Фондовете твърдят, че замразяването е свързано с проблеми с оценката и не е резултат от заливане с молби за теглене на средства.

Но данните на Morningstar сочат, че 126 млн. паунда са напуснали водещите фондове, които компанията следи, през първата половина на март преди замразяването им спрямо 103 млн. паунда за целия февруари и 43 млн. паунда за януари.

Инвеститорите може да избягат, след като фондовете бъдат отворени отново. „Замразяването нарушава доверието на инвеститорите“, казва Райън Хюс, ръководител на активните портфейли в инвестиционната платформа AJ Bell.

Взаимните фондове твърдят, че имат високи нива на кешови наличости, които им помагат да се справят с всякакви искания за обратно изкупуване.

Институционалните фондове казват, че инвеститорите им имат дългосрочна визия и ще продължат да предпочитат недвижимите имоти за диверсификация и доходност.

Фондовете, които не трябва да продават активи, за да набират средства, ще изпитат затруднения.

Джесика Бърни, мениджър на Schroder UK Real Estate Fund, управляващ активи за 2,6 млрд. паунда, казва, че фондът е финализирал три трансакции от началото на епидемията, но оттогава няма нови сделки на пазара.

Купувачите изчакват и Роналд Дикерман, президент на американската компания за инвестиции в имоти Madison, казва, че тя би искала „да предостави ликвидни средства“ на инвеститори във фондове, но запознати източници твърдят, че продажбите вероятно ще са на по-ниска цена.

Фондовете може да затворят, ако не изпълняват искания за обратно изкупуване. Взаимният фонд на опитния британски инвеститор Нийл Уудфорд спря търговията през юни м. г., след което беше затворен през октомври.

За да избегнат бъдещи замразявания, фондовете може да променят структурата си. Алистар Сюуел, старши директор на отдел „Фондове и управление на активи“ в рейтинговата агенция Fitch, казва, че натискът на регулаторите може да накара фондове в страни като Финландия и Германия, където инвеститорите в имоти трябва да задържат инвестициите от три месеца до две години, да последват примера на британските фондове.

Освен това фондовете може да се превърнат в инвестиционни тръстове, които съдържат фиксиран брой акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още