IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще проведе извънредна среща заради Украйна в четвъртък

Съюзът е готов с по-строги санкции срещу Русия, включително контрол върху износа, заяви Валдис Домбровскис

20:59 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в четвъртък, за да обсъдят следващите си действия след признаването от Русия на двете отцепнически области в Източна Украйна, предава Ройтерс.

В сряда блокът одобри първи ограничен кръг от санкции.

В понеделник руският президент Владимир Путин призна независимостта на двата отцепнически анклава в Донбас, Източна Украйна, и изпрати руски войски там, задълбочавайки опасенията на Запада от голяма война в Европа.

Санкциите на ЕС, които трябва да влязат в сила по-късно в сряда, предвиждат включването на още политици в черен списък и ограничаването на търговията между ЕС и двете отцепнически области.

„Важно е да продължим да сме единни и решителни и заедно да защитаваме колективния си подход и действия“, коментира председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел в писмо с поканата към лидерите на ЕС в Брюксел.

Той допълни, че специалната среща на Съвета на ЕС ще се състои в четвъртък от 19 ч. по Гринуич.
Мишел съобщи, че европейските лидери ще обсъдят „как да защитят основания на правила международен ред, какво да е отношението към Русия, най-вече как Русия да бъде държана отговорна за действията си, как да бъдат подкрепени допълнително Украйна и народът ѝ“.

Последиците от първия кръг санкции вероятно ще бъдат ограничени, тъй като засега западните правителства предпочитат да запазят по-големия пакет от санкции, които планират в резерв, ако кризата ескалира.

Официално одобрените от правителствата на ЕС мерки в сряда включват ограничаване на възможностите на руското правителство да набира капитал на финансовите пазари в съюза, „за да се ограничи финансирането на ескалиращи и агресивни политики“, съобщи ЕС в комюнике, без да посочва подробности.

ЕС реши също да забрани вноса на стоки от отцепническите области, да ограничи търговията и инвестициите, да забрани предоставянето на туристически услуги и да забрани износа на някои стоки и технологии.

Съюзът реши да не налага санкции на Путин, а вместо това постави в черен списък всички членове на долната камара на руския парламент, които гласуваха за признаването на отцепническите области, като замрази всички активи, които те имат в ЕС и им забрани да пътуват в страните от блока.

Междувременно заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис заяви пред Ройтерс, че ЕС ще е готов да задейства втори пакет от санкции срещу Русия, включително контрол върху износа, ако руски войски се придвижат извън украинските области, които са в ръцете на подкрепяните от Русия сепаратисти.

„Русия реши да се насочи към голяма ескалация на този конфликт, като призна независимостта на Донецката и Луганската републики и разясни, че говори не само за действително контролираната от т. нар. републики територия, а за цялата територия на Донбас, така че сме изправени пред голяма ескалация“, каза Домбровскис.

„Ако Русия продължи с агресията и нахлуването си на украинска територия, искаме да засилим реакцията си и от гледна точка на санкции“, допълни той.

На въпрос какво има предвид под засилване на санкциите Домбровскис заяви: „Това ще се отнася за икономически санкции в областта на търговията, например контрол върху износа. ЕС работи по пакет от санкции от няколко седмици, така че има начини да действаме бързо и да засилим допълнително санкциите в сътрудничество със САЩ, Великобритания и други страни“, каза Домбровскис.

Той допълни, че конфликтът, санкциите и потенциалните руски контрасанкции ще имат икономически последици за ЕС, но допълни, че сериозността на залога означава, че съюзът трябва да ги приеме.

„Налагането на строги санкции на Русия ще има някои последици на икономиката на ЕС и трябва да сме готови за това“, изтъкна Домбровскис.

„Тук е заложена сигурността и териториалната цялост на Украйна и имаме по-широка архитектура на сигурност, която също е заложена на карта, така че трябва да реагираме и да поемем известна икономическа цена, ако е необходимо“, допълни той.

Турският президент Реджеп Ердоган е заявил в телефонен разговор с Путин в сряда, че Турция няма да признае стъпки срещу териториалната цялост на Украйна, съобщи турското президентство.

По време на разговора Ердоган е уведомил Путин, че военен конфликт в региона няма да е от полза за никого и е повторил предложението си да помогне за намиране на решение. Той е заявил също, че цени близкото сътрудничество на Путин по регионални въпроси и е изразил желание то да продължи.

„Президентът Ердоган, който отправи нов призив въпросът да бъде разрешен чрез диалог, заяви, че е важно дипломацията да бъде изведена на преден план и че Турция продължава конструктивната си позиция в НАТО“, се казва в съобщението на турското президентство.

По-рано днес Ердоган заяви, цитиран от местни медии, че Турция не може да се откаже от връзките с Украйна или Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още