IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти спряха продажбата на чикагската стокова борса

Според Комисията за ценни книжа и борси липсва достатъчно информация за базирания в Китай купувач

10:19 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американските власти спряха продажбата на Чикагската стокова борса на група от базирани в Китай инвеститори. Причината е, че според регулаторите липсва достатъчно информация за бъдещите купувачи, което може да застраши възможността за наблюдение на дейността на борсата след сделката.

Мярката на Комисията за ценни книжа и борси слага край на двугодишна битка за одобрението на сделката и подчертава създаването на по-враждебна среда за китайските инвеститори при администрацията на американския президент Доналд Тръмп, посочва агенция Ройтерс.

Самата сделка беше коментирана и от държавния глава по време на предизборната му кампания като пример за това как работни места и активи напускат САЩ. 

Първоначално американският регулатор одобри продажбата през август, но в рамките на минути по-късно членове на комисията върнаха решението за допълнително преразглеждане.

Против продажбата обаче се обявиха не само представители на лагера на Тръмп. Американски законодатели и от двете партии остро разкритикуваха продажбата на борсата в общо писмо до регулатора. Те посочват, че според тях това ще даде на китайското правителство достъп до американския финансов пазар.

Придобиването, което беше предложено през февруари 2016 г., струва 25 млн. долара. То е дело на Chongqing Casin Enterprise Group – частна компания, която инвестира в недвижимо имущество и финанси.

Самата борса е сравнително малка и представлява 0,5% американската търговия с акции.

След забавяне от две години решението на регулатора поставя под съмнение бъдещето на борсата. Според нейното ръководство тя се нуждае от нови капитали, за да инвестира в своите операции и да привлече нови клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още