IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone е в напреднал етап на преговори за купуването на част от Thomson Reuters

Сделката би оценила подразделението на около 20 млрд. долара, включително дълга, казват три запознати източници за Ройтерс

10:48 | 30.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската инвестиционна компания Blackstone е в напреднал етап на преговори за закупуването на дял от 55% от финансовия и рисков бизнес на Thomson Reuters. Сделката би оценила подразделението на около 20 млрд. долара, включително дълга, казват трима запознати източници за Ройтерс.

Според източниците се очаква бордът на Thomson Reuters да се срещне във вторник, за да обсъди офертата на Blackstone за подразделението, което предоставя новини, данни и анализи на банки и инвестиционни къщи в цял свят. Отделът носи почти половината от годишните приходи на Thomson Reuters.

Съгласно офертата на Blackstone Thomson Reuters ще запази 45% дял в бизнеса като част от партньорството с американската инвестиционна компания.

Thomson Reuters ще получи над 17 млрд. долара за сделката, включително около 4 млрд. долара в кеш и 13 млрд. долара, финансирани чрез нов дълг, поет от новото партньорство, съобщават двама от източниците. Целият финансов и рисков бизнес се оценява на около 20 млрд. долара, състоейки се от акции за 7 млрд. долара и дълг за 13 млрд. долара, допълват те.

Thomson Reuters заяви по-късно в понеделник, че „е в напреднал етап на обсъждания с Blackstone по отношение на потенциално партньорство за финансовия и рисков бизнес“. Компанията не предоставя допълнително детайли, а говорител на Blackstone отказа коментар.

Ако бордът се съгласи на сделката с Blackstone, тя ще доведе до най-големите промени за Thomson Reuters от създаването ѝ преди десетилетие чрез придобиването на Reuters Group от Thomson Corp. Канадската Thomson купи базираната в Лондон Reuters за 8,7 млрд. паунда през 2008 г., което в онзи момент се равняваше на 17 млрд. долара.

След сделката Thomson Reuters ще запази международната си информационна служба – Reuters, както и юридическото, данъчното и счетоводното си подразделение.

Източниците обаче предупреждават, че сделката не е финализирана и може да се провали.

Ако бъде приключена обаче, инвестицията на Blackstone ще постави компанията в пряка конкуренция с Bloomberg, както и с подразделението Dow Jones на News Corp при услугите за продажба на данни, аналитични и търговски инструменти на Wall Street.

Канадската фамилия Томсън контролира над 63% от акциите на Thomson Reuters чрез компанията Woodbridge. Доставчикът на новини и данни има пазарна стойност от около 31 млрд. долара, а акциите му се търгуват на борсите в Ню Йорк и Торонто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още