IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изтри над 280 пункта след туита на Тръмп за митата върху китайския внос

Книжата на Apple загубиха 2,2% от стойността си, а акциите на Nike се сринаха с 3,4%

23:42 | 01.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха днешната сесия на червена територия въпреки обнадеждаващото начало на търговията, след като американският президент Доналд Тръмп обяву в Twitter, че САЩ ще въведат 10-процентни мита върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара, считано от 1 септември, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 280,85 пункта от стойността си, като се смъкна до 26 583,42 пункта, въпреки че в началото поскъпна с 311 пункта. Широкият показател S&P 500 се понижи с 0,9% и достигна 2 953,56 пункта. Технологичният измерител Nasdaq Composite отчете спад от 0,8%, достигайки 8120,26, след като скочи с повече от 1,6% в началото на търговията.

Надеждите за ново понижаване на лихвите се засилиха, след като данни на IHS Markit за промишленото производство в САЩ показаха, че индексът PMI на мениджърите по поръчките в сектора е достигнал най-ниското си ниво от септември 2009 г. Компанията съобщи, че заетостта в сектора е намаляла до най-ниското си ниво от 2013 г. насам. Пониженото търсене от клиентите и по-бавният ръст на производството са натежали върху промишлеността.

В сряда Федералният резерв понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта – за първи път от над десет години, посочвайки „глобални развития“ и отслабването на инфлацията като причини за смекчаването на паричната политика.

Гуверньорът на американската централна банка Джером Пауъл обаче заяви пред репортери след решението за понижаване на лихвите, че става дума за „приспособяване в средата на цикъла“, намеквайки, че нови понижения на лихвите по-късно тази година не са сигурни.


Публикацията на американския президент се случва само ден, след като приключи поредният кръг от търговските преговори между САЩ и Китай в Шанхай. Това бяха първите преговори лице в лице от примирието в търговската война между двете най-големи световни икономики, което президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин договориха на срещата си на форума на Г-20 в Осака през юни.

В края на днешната сесия акциите на Caterpillar и Deere се сринаха с над 2,6%. Boeing приключи деня с 2% понижение. Акциите на FedEx също паднаха с 4,2%.

Книжата на Apple загубиха 2,2% от стойността си, а акциите на Nike спаднаха с 3,4%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,892% и 1,752%, което е най-ниското ниво от ноември 2016 г. 

Цените на златото обаче скочиха с близо 2%, докато инвеститорите търсеха безопасни територии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още