IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изгуби над 800 пункта в най-лошото си пропадане за последните 8 месеца

Широкият показател S&P 500 се придвижи в посока надолу с 3,2% и под натиска на технологичния сектор изпрати най-лошия си ден от седем години насам

23:19 | 10.10.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street потънаха дълбоко на червена територия в сряда, след като поевтиняването на акциите на технологичния сектор и страховете, свързани с бързото нарастване на лихвените проценти превърнаха сесията в най-лошата за водещия индекс за последните осем месеца, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones изтри над 800 пункта от стойността си, след като книжата на Intel и Microsoft се обезцениха с по над 3%. Технологичният измерител Nasdaq се понижи с 4,08%.

Широкият показател S&P 500 се придвижи в посока надолу с 3,29% - също под натиска на технологичния сектор, изпращайки най-лошия си ден от седем години насам. 

Изминалата сесия е най-лошата за Dow Jones от февруари насам.

Основните индекси отчетоха сериозни понижения през този месец. От началото на октомври S&P 500 и Dow са се раздели съответно с 4,4% и 3,3% от стойността си. В същото време Nasdaq е изгубил над 7,5%.

Страховете, свързани с нарастване на лихвените проценти в бъдеще и разпродажбите в технологичния сектор са в основата на негативното представяне на американския капиталов пазар в последните няколко дни. Dow Jones изпрати на червена територия четири от последните пет сесии, губейки около 900 пункта за този период.

Акциите на Amazon поевтиняха с 6,2%, а на Netflix – с 8,4%. Facebook и Apple регистрираха спад в цената на книжата си с по над 4%.

„Хората буквално се измъкват от технологичните компании в момента, като това може и да не е най-лошото, на което сме свидетели“, коментира Лари Бенедикт, главен изпълнителен директор на The Opportunistic Trader.

Безпокойството от рязкото покачване на доходността по облигациите също подложи на натиск акциите. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достига 3,23%, ден след като се озова на най-високото си ниво от 2011 г. насам. Междувременно доходността по двугодишните американски държавни облигации достигна най-високата си оценка от 2008 г. насам.

"От фундаментална гледна точка акциите имат основание да поскъпват и според мен безпокойството от повишаването на лихвените проценти до голяма степен е преувеличено“, заяви Джеръми Клейн, главен пазарен стратег в FBN Securities.

В макроикономически план американските власти публикуваха данни за скок на производствените цени миналия месец. Те отбелязал ръст от 0,2% през септември спрямо август и от 2,8% на годишна основа. Този показател е внимателно следен като измерител за инфлацията.

Неотдавнашното повишение на лихвите се случи малко преди началото на последния сезон на отчетите за тази година. По-късно през седмица се очаква Citigroup и Wells Fargo да обявят резултатите си. Анализатори, анкетирани от FactSet, очакват приходите през третото тримесечие да нараснат с 19% на годишна основа.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,24% до 1,1519 долара.

При петрола обаче се наблюдава сериозно понижение на цените, като американският суров петрол и сорта Брент отчитат поевтиняване с по близо 3% до съответно 72,78 долара за барел и 82,70 долара за барел. На този фон обаче златото поскъпва с 0,43% до 1196,60 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Въпросът е как ще завършат акциите в Петък и как ще започнат в Понеделник ако спадовете продължът можем да станем свидетели на трайна корекция в технологичния сектор. Но на мен лично не ми се вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 5 години
ми не! абцолютно не! Когат избираха тръмп, след вота в калифорния паднаха със 1000 пункта! тогава сороз направи луди пари. купи си акции ефтино и направи ено 40 милиарда. след около 3 часа /9-10 часа българско време/пазара не само се възстанови, а и тръгна напред. само сороз спичели, вервай ми. Дори мен ме фана паниката и си викам: ше се губи, ама не си пипай позициите. номера беше да продадеш, да чакаш спада, да купиш и после пак си продавай на воля......това инвесторъ мож и да не си го спомня. ама мене треска ме тресеше. ако бях играл, мамка му, само ако бях играл. най-гоуемата ми изпусната възможнос у живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още