IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отстъпи леко от петъчните рекорди

Технологичният Nasdaq 100 обаче остана на зелена територия

23:07 | 09.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След поредните рекорди от петък водещият индекс на Wall Street Dow Jones Industrial и по-широкият S&P 500 леко отстъпиха в началото на седмицата. Dow пое надолу с 0,3 % в понеделник, а S&P се понижи с 0,1% до. Технологичният Nasdaq 100 добави 0,2 на сто.

Dow и S&P 500 затвориха на рекордно високи нива в петък след позитивен доклад за заетостта. Министерството на труда заяви, че икономиката на САЩ е добавила 943 хиляди работни места през юли. Икономистите очакваха 845 хиляди нови работни места миналия месец, според оценките на Dow Jones. Безработицата спадна до 5,4%, под очакванията от 5,7%.

Признаците за силно икономическо възстановяване обаче биха могли да подтикнат Федералния резерв да оттегли мерките си за парична подкрепа и да се подготви за свиване на програмата си за изкупуване на облигации. Защото: „Става все по-очевидно, че Федералният резерв на САЩ ще инициира обрат в паричната политика през четвъртото тримесечие“, пише Commerzbank. Ако Фед действително скоро предприеме по-рестриктивен курс, на фона наперспективата за повишаване на лихвените проценти облигациите могат да се проявят във все по-благоприятна светлина в сравнение с акциите.

Настроението се помрачава и от нарастващия брой случаи на коронавируса. „Делта вариантът е особено лоша новина и пазарът е малко предпазлив въпреки добрия доклад за пазара на труда“, казва Томас Хейс, мениджър в Great Hill Capital.

Решаващият фактор според него сега е развитието на инфлацията, за която в сряда ще бъдат представени нови данни. В този контекст акцентът е върху срещата на водещите представители на Федералния резерв на САЩ в Джаксън Хоул в края на месеца. „Пазарът се опитва да предвиди дали Фед ще промени тона си и евентуално ще се заговори за забавяне на темповете на покупките на активи по-рано“, каза Хейс, цитиран от Handelsblatt. 

Борсовите посредници също така оценяват очаквания законопроект за инфраструктурата с обем от 1 трилион долара, който може да бъде гласуван във вторник. През уикенда пакетът бе постигнал напредък в Сената на САЩ.

В Dow при липсата на корпоративни новини акциите на Microsoft достигнаха рекордно високото ниво от 291,55 долара, но след това поеха надолу. В крайна сметка те приключиха със слаб минус. Акциите на петролната компания Chevron бяха сред най-зле представящите се с минус 1,5 процента. След като цените на петрола се понижиха в петък, тенденцията продължи и в понеделник. Силният долар продължи да тежи върху „черното злато“ след по-добрите от очакваното данни за пазара на труда от петък.

В Nasdaq Biontech се изстреля с 14 процента до рекордно високо ниво заради по-силните от очакваните продажби и печалба през последното тримесечие. Цената на акциите се е удвоила от средата на юли. Moderna също се възползва от тренда с ръст от 14,4%, също до връхна точка.  

Книжата на Carlyle също привлякоха вниманието. Американският финансов инвеститор възнамерява да поеме базирания в Мюнхен специалист по трафични технологии Schaltbau. Целта е стратегическо партньорство в подкрепа на стратегията за растеж и инвестиции на Schaltbau. Carlyle обяви оферта от 53,50 евро на акция, което е с 32 процента над цената на затваряне на акцията на Schaltbau в петък.

Carlyle също така иска да купи британския специалист по инхалатори Vectura, който е ухажван и от тютюневата компания Philip Morris (-0,1%). В надпреварата за поглъщане наскоро Philip Morris надцака най-новото предложение на Carlyle. А отговорният британски регулатор реши, че официален търг ще реши кой ще спечели. Процедурата започва този вторник. Акциите на Carlyle поевтиняха с 0,72 процента. 

Поскъпването на биткойна и минаването на границата от 46 000 долара, а по този начин и най-високото ниво от средата на май, от друга страна, насърчи акциите от сектора на криптовалутите. Книжата на Riot и Marathon поскъпнаха с до единадесет процента. Акциите на криптоборсата Coinbase добавиха до 6,2 процента.

Най-големите ръстове обаче бяха за акциите, свързани с криптоминьорите. Книжата на Bit Mining поскъпнаха с 15,5%, а пазарната капитализация на Bitfarms се повиши с 16%. 

Американските сенатори се събраха отново в неделя, за да работят за приемането на инфраструктурен законопроект за 1 трилион долара, който е основен политически приоритет на президента Джо Байдън. Очаква се двупартийният пакет да получи достатъчно подкрепа от републиканците, за да мине тази седмица в Сената и да бъде разгледан от Камарата през септември.

Сезонът на отчетите продължава тази седмица, като компании като Tyson Foods, AMC Entertainment, Coinbase, Lordstown Motors, Bumble, Palantir, Disney, Airbnb и DoorDash, ще отчитат тримесечните си резултати.

Инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията, планирани за публикуване тази седмица. Очаква се индексът на потребителските цени и индексът на производствените цени да излязат съответно в сряда и четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още