IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow преминава прага от 25 хил. пункта за първи път от средата на март*

Американските индекси бележат ръст в началото на търговията на фона на успокояването на търговското напрежение между САЩ и Китай

18:00 | 21.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси започват новата седмица с повишения на фона на отслабването на търговското напрежение между САЩ и Китай, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя близо 320 пункта към стойността си до равнище от 25034,73, като Caterpillar и General Electric са най-добре представящите се компании в индекса. Dow преминава прага от 25 хил. пункта за първи път от средата на март.

Широкият измерител S&P 500 също започва търговията на зелена територия, като напредва с 21,53 пункта до ниво от 2734,12. Технологичният показател Nasdaq добавя 59,18 пункта до 7415,07.

През уикенда американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че перспективата за търговска война е „замразена“ след споразумението на САЩ и Китай да не вдигат взаимно вносните мита.

В събота преговарящи от името на двете най-големи икономики в света заявиха, че ще продължат разговорите по мерките, въз основа на които Пекин ще внася повече енергия и земеделски стоки от САЩ. Целта е да се намали търговския дефицит на САЩ с Китай, който възлиза на 335 млрд. долара.

„Това трябва да успокои до известна степен търговските опасения на инвеститорите“, казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. „Но очакваме сътресенията в търговията да продължат, тъй като САЩ все още имат планове да наложат мита върху стоманата и алуминия на ЕС до края на месеца“, допълва той.

Американският президент Доналд Тръмп изрази задоволство от сделката, като написа в Twitter: „Китай се съгласи да изкупи големи количества допълнителни земеделски продукти – това е едно от най-хубавите неща, които са се случвали на фермерите ни от много години!“.

Цената на фючърсите рязко се повиши след новината, тъй като притесненията от търговска война между двете страни отслабнаха. Търговското напрежение между САЩ и Китай натежа върху акциите миналата седмица, когато основните индекси отбелязаха спадове.

Wall Steet получи тласък и от няколко новини за сделки в корпоративния сектор. General Electric ще слее траспортния си бизес с производителя на железопътно оборудване Wabtec след сделка на стойност 20 млрд. долара. Акциите на GE поскъпнаха с 2,5%.

В същото време компанията Fifth Third Bancorp се договори за придобиването на MB Financial за 4,7 млрд. долара под формата на пари в брой и акции. Книжата на MB Financial добавиха 14% към стойността си. 

*Материалът е актуален към 17,22 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още