IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се срина с близо 600 пункта заради Apple

Технологичният индекс Nasdaq отново навлезе в корекция

23:11 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average спадна с 599 пункта в понеделник след рязко поевтиняване на акциите на Apple, поскъпване на щатския долар и продължаващите опасения около глобалната търговия, които натежаха върху настроенията на инвеститорите, съобщава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 2,8 от стойността си и се върна отново в територия на корекция, на която навлезе за пръв път през октомври.

По-широкият индекс S&P 500 завърши с понижение от 1,4%, след като финансовият подсектор потъна, основно заради Goldman Sachs.

В късната търговия основните показатели удариха дъната си за деня, след като Bloomberg News съобщи, че Белият дом разпространява нов проектозакон за автомобилните мита. Акциите на General Motors се търгуваха с 0,5% надолу след новината.

Книжата на Apple поевтиняха с над 5%, след като Lumentum Holdings, която произвежда технологията за лицево разпознаване на iPhone, понижи перспективите си за фискалното второ тримесечие на 2019 г. Главният изпълнителен директор на Lumentum Алан Лоу заяви, че един от най-големите клиенти на компанията е поискала от нея „съществено да намали доставките“ на продуктите му. Акциите на Lumentum се сринаха с 32%.

Слабото представяне на Apple притисна по-широкия технологичен сектор. Акциите на Alphabet и Amazon поевтиняха съответно с 2,7% и 4,3%. Книжата на Amazon също се търгуваха в близост до меча територия, тъй като цената им е спаднала с около 20% спрямо 52-седмичния им връх.

Технологичният подсектор на S&P 500 се търгуваше в територия на корекция след спад от над 10% спрямо 52-годишния му връх. В рамките на сектора почти 70% от акциите са в корекция.

Цената на акциите на General Electric се понижи със 7,2% и за кратко мина под границата от 8 долара, след като главният изпълнителен директор Лари Кулп каза за CNBC, че смята за „спешно“ да намали част от задълженията на компанията, добавяйки, че смята да направи това, продавайки активи.

Силният долар също притисна акциите, тъй като инвеститорите се опасяват какво ще причини това на мултинационалната печалба на компаниите. Индексът на долара удари връх от 97,58 пункта – най-високото му ниво от 23 юни 2017 г. Щатската валута удари едногодишен връх и спрямо еврото и швейцарския франк.

Цената на паунда пък спадна с 0,91% до 1,2856 долара, а еврото се търгуваше за малко под един паунд – 0,8736 пенса.

На суровинните пазари цените на петрола отново излязоха на червено след разпродаване на местните пазари.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI спаднаха с 26 цента до 59,93 долара за барел, попадайки още повече на меча територия. Контрактът не е отбелязвал понижение за 11 поредни дни, откакто започва търговията му в Ню Йорк преди повече от 3 десетилетия.

Фючърсите върху петрола сорт Брент пък отписаха 22 цента от цената си до 70,40 долара за барел. В петък стойността му стигна 70,18 долара за барел, което бе най-ниската му цена на затваряне от седем месеца.

Златото също продължава низходящия си тренд и поевтиня до най-ниското си ниво от месец. Фючърсите върху ценния метал завършиха надолу с 5,10 долара до 1203,50 долара за тройунция.

Облигационните пазари днес не работеха заради Деня на ветераните в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още