Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Федералният резерв се притеснява от засилващото се търговско напрежение

Като цяло обаче институцията изглежда уверена в силата на американската икономика и засега запазва плановете си за лихвите през тази година

Федералният резерв се притеснява от засилващото се търговско напрежение

Снимка: Официален Facebook профил на Федералния резерв

Засилващото се търговско напрежение може да засегне икономическия растеж опасяват се членовете на Федералния резерв на САЩ  по време на последното си заседание. Това показва стенограмата от разговорите, цитирана от Ройтерс.

Тази несигурност и рискове, породени от търговската политика, в крайна сметка биха могли да окажат отрицателно въздействие върху бизнес климата и инвестиционните разходи, е записано още в протокола. Централните банкери на САЩ дискутират дали има вероятност и от завръщането на рецесията. 

На последното си заседание Фед реши да повиши лихвите  в диапазона 1,75%-2%. Според Ройтерс обаче стенограмата повдига въпроси дали тази политика скоро няма да бъде преустановена.

Като цяло институцията изглежда уверена в силата на американската икономика и подкрепя първоначалните си намерения за повишаване на основния лихвен процент през годината. Банкерите обаче вече обръщат внимание и на проблеми, които могат да извадят икономиката на страната от възходящата тенденция.

В същото време някои банкери са на мнение, че продължаващия ръст на икономиката може да повиши инфлационния натиск или да доведе до финансови дисбаланси, поради което и политиката на повишаването на лихвата трябва да продължи, допълва CNBC.

Агенцията допълва, че очакванията са американската икономика да нарасне с 4% през второто тримесечие, подкрепена от силното вътрешно потребление и бизнес доверието, както и растящите инвестиции.

В протокола на Фед е вписано още, че икономическата активност се повишава солидно, а пазарът на труда продължава да укрепва. Инфлацията се върти около целите от 2%, поставени от институцията.

Това е и основание за повишаването на лихвите през миналия месец, макар и в разговорите да прозират опасения на институцията.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Американските пазари започват несигурно сесията във вторник*