IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералното правителство на САЩ спря частично работа

Страната остана без споразумение по бюджетните въпроси заради искането на Тръмп за финансиране на стената на границата с Мексико

09:28 | 22.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералното правителство на САЩ частично спря работа след ожесточен спор, свързан с исканията на президента Доналд Тръмп по отношение на финансирането на правителството и добавянето на сумата от 5 млрд. долара за изграждането на стена с границата с Мексико, предава Ройтерс.

След като не успяха да постигнат бюджетно споразумение в петък, лидерите на Конгреса и Белия дом решиха, че ще продължат разговорите си през уикенда, в опит да се стигне до решение, а не до спиране на работата на правителството преди коледните празници.

Моментът на безизходица настъпи, след като по-рано тази седмица Тръмп отказа да се съгласи с краткосрочния бюдет, защото не включва средствата за изграждането на стената.

Камарата на представителите на САЩ, където републиканците имат мнозинство, докато демократите не поемат контрола на 3 януари, след това прие законопроект, който включваше 5-те млрд. долара, но той остана блокиран в Сената, а спирането на работата започна в полунощ в петък.

След като стана ясно, че документът на Камарата на представителите не е включвал необходимия брой гласове, за да мине, лидерите на Сената се събраха с вицепрезидента Майк Пенс и други представители на Белия дом, за да се опитат да намерят път напред.

Те не успяха, а депутатите в двете камари на Конгреса бяха изпратени у дома.

Тръмп се опита да обвини демократите.

„Ще спрем работа. Няма какво друго да направим по въпроса, защото се нуждаем от гласовете на демократите“, коментира той във видео, публикувано в акаунта му в Twitter два часа преди крайния срок в полунощ.

От своя страна, демократите нееднократно напомниха на Тръмп и на гласуващите, че миналата седмица той заяви, че той ще бъде „горд“ правителството да спре работа, за да получи финансиране за изграждането на стената.

Около три четвърти от федералните правителствени програми се финансират до 30 септември следващата година, но средствата за всички останали, включително на министерствата по сигурността, правосъдието и земеделието, изтекоха през нощта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Правителството на САЩ страдат от неправилното поведение на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още