IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финален спринт доведе S&P 500 до нов рекорд

Инвеститорите се отдръпнаха от технологичните любимци, както и от компаниите за придобиване със специално предназначение

23:25 | 26.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Рали, което включваше акции на банки и енергийни компании, спомогна за повишаването на S&P 500 в петък до нов рекорд, гарантирайки седмичен ръст на индекса, за да сложи край на волатилния период.

S&P 500 се повиши с 1,7% при приключването на търговията (33 072,88 пункта) до нов рекорд, като голяма част от ръста се случи в последния час на сесията. Така повишението за 2021 г. вече е от 5,8 на сто. 

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones добави около 453 пункта, или 1,4%, докато технологичният Nasdaq Composite нарасна с около 1,2%.

И трите основни бенчмарка се добраха до зелената зона в края на сесиите, като Dow се повиши с над 150 пункта в последните 8 минути от търговията.  Преди силния финал в петък акциите се бореха за посока през последните сесии, тъй като инвеститорите претегляха сигналите, че американската икономика е подготвена за бърз растеж, срещу опасенията за нарастващата доходност по облигациите.

Dow и S&P 500 отчетоха скромни ръстове за седмицата, съответно с 1,4% и 1,6%. Nasdaq обаче падна с 0,6% през седмицата. Ралито на пазара се забави през последните седмици, тъй като нарастващите лихвени проценти и опасенията за оценките удариха технологичните компании.

Под повърхността има големи движения при отделни акции и сектори. Неотдавнашният спад на доходността по облигациите съвпадна с охлаждащия интерес към някои от инерционните сделки, които доминираха през по-голямата част от изминалата година. 

Инвеститорите се отдръпнаха от технологичните любимци, както и от компаниите за придобиване със специално предназначение, известни като SPAC. Търгуван на борса фонд за проследяване на SPAC, Defiance Next Gen SPAC Derived ETF, се обезцени с около 8,7% тази седмица. Акциите на Facebook и Netflix загубиха съответно 3,3% и 1,6% за този период от време.

По-високата доходност създаде особен проблем пред акциите на технологичните компании, поставяйки под въпрос текущите им оценки, когато голяма част от печалбите им няма да се реализират в продължение на известно време. Укрепващият долар, признаците на нарастващото стратегическо съперничество между САЩ и Китай, обтегнатите световни вериги за доставки и перспективата за повишаване на инфлацията също безпокоят пазарите, казват инвеститорите.

„Като цяло нещата изглеждат доста добре, но това е много нестабилна среда“, казва пред Wall Street Journal Сузани Хътчинс, мениджър в Newton Investment Management.

„Инвеститорите вече калкулират икономическо възстановяване през годината и отделят време за оценка на ценовите нива, фундаменталните данни и някои от макроикономическите фактори“, казва инвестиционният експерт Брайън Вендих от фонда MJP Wealth Advisors. "Има хора, които се опитват да се върнат на работа, потребителите имат чекове в ръцете си, а има и други мерки, които помагат на икономиката да се отвори отново". 

Инвеститорите фаворизираха акциите на стоманодобивните компании, наред с други неща. Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да предостави подробности за планираните инвестиции за милиарди долари в американската инфраструктура през следващите дни. Акциите на U.S. Steel поскъпнаха с повече от десет процента, цената на Arcelor-Mittal се повиши с 10,1%, а на Timken Steel - с 8,3%.

В края на седмицата инвеститорите се възползваха и от финансови книжа. Акциите на големите банки JPMorgan Chase, Bank of America и Citigroup поскъпнаха с до 1,6%.

Книжата на петролните мултинационални компании Chevron и Exxon Mobil добавиха до 1,4% към стойността си благодарение на по-високите цени на петрола. Предстояща дългосрочна блокада на Суецкия канал от корабен контейнер повиши цената на петрола. Цената на сорта Брент се увеличи с 4,4% до 64,72 долара за барел (159 литра).

Страховете от ускоряващата се инфлация намаляха, след като данни показаха отслабен ценови натиск.

Основният индекс на цените, който изключва по-променливите разходи за храна и енергия, се повиши с 1,4%, по-малко от ръста от 1,5% през януари.

Движението на инфлацията беше една от най-обсъжданите теми сред икономистите, политиците и пазарните участници, особено след приемането на пакета от помощи в размер на 1,9 трлн. долара по-рано този месец.

Междувременно настроенията на потребителите в САЩ продължиха да се подобряват на фона на разпространението на ваксини. Проучване на Университета в Мичиган, публикувано в петък, показва, че индексът на потребителските настроения се е повишил до 84,9 пункта през март спрямо 76,8 пункта през февруари.

Два часа преди отварянето на борсите в петък американското Министерство на търговията обяви нови данни за потреблението. Потребителите в САЩ ограничиха потреблението си повече от очакваното през февруари. Разходите им са намалели с 1,0% спрямо предходния месец, както съобщи Министерството на търговията на САЩ в петък.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха минус от 0,7 процента след ревизирано увеличение до 3,4 процента през януари. В началото на годината потреблението беше стимулирано от първия кръг на чекове от правителството към гражданите в борбата срещу кризата. През февруари обаче желанието на американците да купуват вече бе потиснато от застудяването в големи части на страната.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън си постави за цел да бъдат разпространени 200 милиона дози ваксини срещу Covid-19 до края на април, увеличавайки двойно целта си за първите 100 дни, откакто встъпи в длъжност като държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още