IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия "подкупва" САЩ с 1 млрд. евро за спасението на "Северен поток 2"

Властите в Берлин предлагат да финансират изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ

15:58 | 16.09.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN</p>

Пристанището във Вилхелмсхафен. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

Федералното правителство на Германия се е опитало да спаси спорния тръбопровод „Северен поток 2“ с оферта на стойност 1 млрд. евро, пише в екслузивно свое разследване германският седмичник Die Zeit.

В началото на август федералният финансов министър Олаф Шолц (SPD) e внесъл предложение до американския си колега Стивън Мaнучин, първо устно, а по-късно и писмено, за това, че Германия е готова да финансира изграждането на две специални пристанища за внос на втечнен газ. Американски компании искат да изнасят американски газ за Германия през терминалите в пристанищата Брунсхютел и Вилхелмсхафен.



В писменото предложение, изпратено във Вашингтон на 7 август, федералното правителство обещава да "увеличи съществено обществената подкрепа за изграждането" на терминалите, като предостави до 1 милиард евро.

В замяна на сериозните инвестиции в специалните пристанища обаче федералното правителство изисква мащабни отстъпки от правителството на САЩ. „В замяна САЩ ще разрешат безпрепятственото завършване и експлоатация на „Северен поток 2“, се казва в писменото предложение от Берлин. „Съществуващите правни възможности за санкции не са изчерпани“.

През юли правителството на САЩ заплаши да накаже компаниите, участващи в изграждането на “Северен поток 2”. Така изведнъж пристанището на Засниц на остров Рюген и неговият кмет бяха заплашени от американски санкции.

Една от причините за американската съпротива е фактът, че президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да продава американски газ на Германия, вместо руски. Това налага изграждането на няколко терминала. От друга страна има и опасения, че Германия, а и Европа като цяло, ще станат твърде зависими от руските доставки на природен газ. Поради тази причина и предшественикът на американския президент Доналд Тръмп Барак Обама беше против изграждането на “Северен поток 2”.

На 24 и 25 септември държавните глави на ЕС също ще обсъждат бъдещето на газопровода  на срещата си на върха в Брюксел. След атаката срещу руския опозиционен активист Алексей Навални в края на август различни политици от различни партии в ЕП и ЕС призоваха за спиране на строителството на "Северен поток 2". От друга страна, тръбопроводът вече е към завършване, като строителните работи са завършени на 90%.

Понастоящем по-голямата част от германците са настроени негативно към руското правителство, както показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey от името на Die Zeit. Въпреки това 54,9% от анкетираните се обявиха против замразяване на строителството на газопровода в Балтийско море и по този начин в подкрепа на икономическото партньорство с Русия.

Отношенията между Германия и Русия наскоро бяха подложени на натиск заради отровения критик на Кремъл Алексей Навални, който в момента се лекува в Берлин. След разследвания в специализирана лаборатория федералното правителство смята за недвусмислено доказано, че 44-годишният Навални е бил отровен с вариант на бойното вещество "Новичок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 3
markov
преди 3 години
Я всичкото *** на амбразурата. Мъка дори самите те вече не вярват на измислените тези на Козяк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Когато кварталната батка, известен със своите мизерии, малтретиране, заплахи, побоища, кражби и тн. направи магазин в квартала, нормално е никой да не пазарува от него.Особено, когато знаеш, че печалбата ще отиде за нови мизерии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 3 години
Ако в нашият квартал някой реши да построи магазин, а ние искаме да му направим зло ще го оставим да го построи и след това няма да пазаруваме оттам. Ако някой от нас отиде и предупреди човека, че магазинът му няма да има успех - да не го строи, то той ще му направи добро, а не зло. Купуването на гад от този газопровод не е задължително. Винаги можем да се откажем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Пожелавам си един ден всички русофили да защитават със същата страст България. Какво толкова Ви притеснява, че на Путин му подливат вода и че американците ще продават скъп газ на немците? Поради каква причина сте загрижени всички за благото на немския народ и приятелите на Путин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Колкото по-дребен и невзрачен, толкова по-голям комплекс за малоценност, да, често срещано е.Публична личност...пхахахаа, явно изявите ти като даскалче или службицата ти в А...нц направо са те изстреляли във висините, клавиатурна нинджо.:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
По-добре не си показвай снимките...че нещо хич не кореспондират с представата, която се опитваш да създадеш за себе си тук.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Аз поне заставам с името и лицето си зад всяка своя дума, аз съм публична личност, за разлика от тебе и стоянчик, дето сега пък реши да се преструва на мъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Жалкарче, пак ли ти скимтиш? Същия си като Митето си и ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 3 години
Ватьооо, сложи и една твоя снимка да те видим бе СТРАХЛИВЕЦ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
П.с. снимката е публична, от профила му във ФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още