IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ нараства скромно през септември

Някои от ръководителите на регионалните звена на Федералния резерв настояват за по-иновативни и агресивни стимули за икономическия растеж

22:03 | 19.10.11 г.
Икономиката на САЩ нараства скромно през септември

Американската икономика продължава да нараства скромно и през септември. Заключението е направено в редовния доклад на Федералния резерв на САЩ, известен като Бежова книга, който се базира на данни от регионалните подразделения на Фед в страната, съобщи MarketWatch.

В доклада е записано, че икономиката на Щатите продължава да нараства, но темпът на растеж в някои сегменти е описан по-скоро като “скромен” или “лек”. Това описание не се различава особено от Бежовата книга за август, отбелязва изданието.

Основният проблем на американската икономика остава високата безработица, която от месеци е “замръзнала” на ниво от 9,1%, посочва се в доклада.

Някои от ръководителите на регионалните звена на Федералния резерв настояват за по-иновативни и агресивни стимули за икономическия растеж, пише в доклада. Наемането на нова работна ръка е силно ограничено, отбелязва се в документа.

Има и банкери, които смятат, че през следващите 14 месеца икономиката на САЩ ще се подобри и че централната банка вече е “отишла твърде далеч” с неконвенционалните политики за стимулиране на растежа.

В момента икономическият ръст в САЩ се води от производството на автомобили и търговията. Като силни сектори са отбелязани още производството на енергия и туризма.

Извън тези сектори икономическата активност изглежда твърде мудна. Много от регионалните шефове на Фед заявяват, че продажбите на дребно, които съставляват около три четвърти от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, са или без промяна, или отбелязват понижение през септември. Заради слабото потребителско доверие пък търговци се отказват от трупането на запаси, въпреки предстоящите празници в страната.

Спада и финансовата активност, като регионалните подразделения на Федералния резерв съобщават за спад в търсенето на кредити. На места банките отново са затегнали условията за кредитиране, пише в доклада.

Заради ниските лихви обаче рефинансирането на ипотеките е достигнало своя връх, отбелязва се още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още