IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Гартмън: Фед ще решава догодина дали да печата още пари

Единственият вариант да има трети кръг на вливане на ликвидност преди края на 2011 г. е безработицата в САЩ да стигне 10%, убеден е анализаторът

12:44 | 13.10.11 г. 7
Денис Гартмън: Фед ще решава догодина дали да печата още пари

Шансовете за трета програма за вливане на ликвидност в САЩ през тази година намаляват до „клонящи към нула“, освен ако данните за безработицата не покажат сериозно влошаване, заявява анализаторът Денис Гартман пред CNBC.

Публикуваната тази нощ стенограма от септемврийското заседание на Комисията за открития пазар на Федералния резерв показа, че 12-те члена на комисията са обсъждали трети кръг на програмата за вливане на ликвидност и най-малко двама от тях са заявили, че отслабващата икономика може да има нужда от подобна мярка.

Трима от членовете на комисията обаче са се противопоставили срещу реализирането на каквито и да било нови мерки от страна на Фед.

Гартмън смята, че вземането на окончателно решение ще бъде оставено за догодина, когато отново ще има промени в състава на комисията, освен ако безработицата в САЩ, която в момента се задържа на нива около 9%, нарасне до 10%.

5 от 12-те поста в комисията се заемат всяка година от представители на регионалните клонове на Фед на ротационен принцип.

„Фед може да осъществи още една интервенция през следващата година, но няма как да разберем това преди първата му среща за годината през януари“, твърди Гартман.

През септември той заяви, че трета програма за вливане на ликвидност няма да има преди октомври или ноември.

„Има голямо объркване във Фед и затова хората не правят нищо и чакат. Това е, което може да се разбере от последната среща, освен че странната Операция “Туист” не е била одобрена безусловно“, добавя анализаторът.

Съществуват опасения, че допълнително вливане на ликвидност може да доведе до ръст на инфлацията във време, когато американските потребители вече са пред свиване на доходите им и нарастваща несигурност за работните си места.

Въпреки двата кръга на вливане на ликвидност в САЩ от началото на кредитната криза, все още мненията за ефективното им отражение върху реалната икономика са раздвоени.

Мнозина анализатори подчертават, че до момента инфлацията не е намаляла, нито е регистриран ръст в производството.

„Основната причина пазарът на ценни книжа да се представи толкова добре през 2009-2010 г. бе програмата за вливане на ликвидност“, смята Саймън Дерик, старши валутен стратег в BNY Mellon.

„Не съм сигурен наясно ли е някой дали това е помогнало или не“, твърди на свой ред Гартмън. „Има противопоставяне на мненията и в самия Фед. Няма единодушие дали това е помогнало или не“, добавя той.

Според него напечатаните пари са останали в банковата система или на фондовия пазар вместо да се превърнат в заводи и оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
NickyDickinson
преди 12 години
И какво сега? Нищо по-умно ли не измислиха евреите от Федералния резерв? Това с печатането на пари го може всеки ***. Ако Щатите бяха наистина либерална икономика, щяха да оставят всички наглеци да си понесат последствията и пазарът да изчисти всичко. Алчните банкери да си понесат загубите. Алчните консуматори да останат без това, което не им е принадлежало така или иначе. Надутите балони на борсите така или иначе се спукаха. Оставаше да бъдат оставени всички напомпани компании да си понесат последствията. Много им беше лесно да продават на кредит. Вкарването на пари, срещу които не стои нищо, активи, стоки или труд, не води до нищо друго освен до помпане на инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Това че САЩ нямало как да фалира понеже печатал доларите които дължи е най-смешната теория, но те тези които не разбират грам от икономика е лесно да се вържат на тая въдица. Ми след като няма кой да ти купува новия дълг как ще си финансират постоянно нарастващия дефицит, дори да приемем ще си напечатат доларите и си върнат всички дългове, нали тогава никой повече няма да им иска доларите тогава как ще си извършват плащания към лекари полицаи и т.н. след като приходите им покриват едва 2/3 от разходите, точно тогава просто ще обявят фалит или ще тръгнат по спиралата на Гърция по-малки заплати по-малко приходи и т.н. и ще се принудят да вземат дългове в друга валута иначе просто ще се разпаднат като държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
JonnieJ
преди 12 години
US da falirat? Nqma kak da stane pri polojene, 4e van6niqt im dalg e $, te gi pe4atat! Moje da ima nqkakva ima obezcenka v koeto silno se samnqvam, kato se ima v predvid situaciqta v Evropa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 12 години
...*** на лекар, неотложно е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Tony
преди 12 години
Няма нищо вярно във Вашите коментари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Колкото повече повече валута емитира/печати/ дадена централна банка толкова повече се обезценява дадената валута - тоест когато ФЕД напечата 16 трл. долара, долара неминуемо ще поевтинее!!! Американската икономика потъва а оттам и американския долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
Патилан
преди 12 години
Стратегическата слабост на американската икономика не се е променила - ръстът й не може да компенсира нарастването на дълговете. Това е инфлация. Но в САЩ е още по-лошо, защото инфлацията е почти два пъти по-висока от нормалната доходност на вложения в САЩ капитал. По този начин САЩ пълзят към стагфлацията, т.е. отсъствие на ръст, съпровождан от инфлация. Това не може да издържи нито една икономика в света. Фалитът на САЩ е неизбежен.Доларът вече се поддържа изкуствено. Огромен ръст на американския общ дълг. САЩ са на прага на нова рецесия, която ще е по-унищожителна от 30-те години. САЩ е в центъра на глобализираната световна икономика и действа като прахосмукачка, която изсмуква капитали от света. Войната в Ирак и ураганите и торнадата показаха границите на виртуалната американска икономика. Сега САЩ може да поддържа монопола си върху емисията на долара като световна валута, само с военна сила. Вече не може да се спаси нещо като САЩ, чийто общ дълг е 38 трилиона долара. САЩ навлизат в хиперинфлация, която нищо не може да спре, и влагането в доларови активи или долари става крайно рисковано. В определен момент САЩ ще обявят фалит и горко на онези, които държат в тази страна своите активи. Това е краят не само на американската, а и на световната финансова система. Реално на 11 септември правителството на САЩ обяви default, т.е. фалит. Направи го по доста оригинален начин, според принципа "на който имам да давам, му прощавам".Красимир Иванджийски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още