Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Инвеститорите разчитат на Фед да ги предпази от пазарен срив

Лихвите може да останат исторически ниски продължително време, но няма ли това да посее семената на следващата криза

Инвеститорите разчитат на Фед да ги предпази от пазарен срив

Снимка: Ройтерс

През тази седмица помолих група финансисти по време на конференция в Ню Йорк да предвидят посоката на лихвените нива в САЩ, разказва Джилиън Тет за Financial Times.

Резултатът бе категоричен – повече от 90% от тези инвеститори предполагат, че следващата стъпка на Федералния резерв ще е да понижи лихвите, а не да ги повиши. Нещо повече, 75% от запитаните очакват две или три понижения през следващата година.

С други думи Wall Street смята, че лихвеният цикъл стабилно се обърнал. Това е поразително, имайки предвид, че само преди месец пазарите на фючърси показваха, че има само 33% шанс за понижение на лихвите през тази година, а преди шест месеца много инвеститори очакваха вдигането им.

Наистина е трудно да се сетим за скорошен случай, при който настроенията на пазара на американски ДЦК да са се променяли толкова бързо, без да има рецесия или финансов срив.

Защо се случва това? Лесното обяснение е да посочим икономическия фундамент. Той определено играе роля. Индустриалното производство и капиталовите разходи в САЩ например отслабнаха значително през последните месеци, почти сигурно в резултат на търговските войни. През миналия месец индексът на мениджърите по доставките отчете 50,5 пункта – най-ниското му ниво от почти 10 години.

Икономиката обаче не е единственото обяснение. В края на краищата миналия месец стана ясно, че доверието на американските потребители е на най-високото си ниво от 2000 г., а разходите на домакинствата остават умерено силни, след като безработицата е на половинвековно дъно. Трудно е това да бъде свързано с понижение на лихвите.

Подозирам, че за да разберем смяната на настроенията, трябва да погледнем отвъд икономическите данни, в психологическите фактори.

Някои от тях са геополитически. По-точно фактът, че инвеститорите са все повече притискани да предвиждат рисковете, свързани с различни потенциални войни по света, било то военни или търговски.

На тях им е трудно също така да калкулират въздействието на някои възможни политически сценарии на Запад: лейбъристът Джереми Корбин, който е застъпник на национализма, да стане премиер на Великобритания; Елизабет Уорън, която е за силни регулации, да спечели номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ; или антиситемните групи да спечелят още позиции в континентална Европа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
0
 
2
 
18
преди 2 години
Няма профилна снимка
Хубаво ще ги предпази.Като им вземе парите
1
 
5
 
17
Blueberry до: dddd
преди 2 години
Няма профилна снимка
Какво е вашето обяснение за намаляване на лихви точно в пика на икономиката на САЩ? Рекордно ниска безработица, ниска инфлация, но все пак някаква, и въпреки това ще намалят защото така очаква пазара. За да може потребители и компании да вземат още дълг? Колко и докога така?
3
 
2
 
16
Sakamano до: dddd
преди 2 години
Те повечето от коментарите на studioaa са за хора приключили развитието си в трети клас. Но такава е целевата аудитория на възложителите му.
5
 
4
 
15
dddd до: studioaa
преди 2 години
Наистина трудно може да се намери по-голяма глупост от цифрите написани от StudioAA. За пропаганда сред хора незавършили трети клас става и до там. А статията е сериозна и има какво да се обсъжда по нея, но с квалификацията на коментиращите няма как.
5
 
4
 
14
dddd до: studioaa
преди 2 години
Тези глупости ги чета от години. Всеки, който е сложил пари на тази прогноза е загубил. Винаги съм се чудил дали пускащите тези опорни точки са толкова глупави да си въобразяват, че надъхвайки шепа икономически неграмотни, ще съборят западната икономика, или целта е плебса да обеднее допълнително и в последствие да се използва тази лумпенизирана маса. Сякаш умишлено давате лоши съвети и когато хората, които ви следват се провалят да обвините лошият капитализъм. Те явно няма да потърсят вината в себе си, че са следвали малоума пропаганда.

Още от САЩ
Растящите разходи подкопават маржовете на Caterpillar