IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желанието на Тръмп да отложи сделката с Китай потопи американските пазари*

Вашингтон и Пекин преговарят по условията на търговска сделка от първа фаза през последните няколко седмици

17:44 | 03.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Американските индекси стартират борсовата сесия във вторник на червена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да отложи постигането на търговската сделка с Китай след президентските избори през 2020 г., информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 417 пункта, или 1,50%, до ниво от 27 355,08 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 39 пункта, или 1,27%, до ниво от 3075,81 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 1,24%, или 106 пункта, до ниво от 8461,81 пункта.

„По някакъв начин ми харесва идеята да изчакам до изборите за сделката с Китай, но те искат да направят сделка сега и ще видим дали тя ще бъде правилна или не“, каза Тръмп пред репортери по-рано във вторник. На въпрос дали има краен срок за сключване на сделка, той добави: "Нямам срок, няма ... Смятам, че е по-добре да се изчака до изборите, ако искате да знаете истината."

Двете държави преговарят по условията на търговска сделка от първа фаза през последните няколко седмици. Усилията бяха възприети от много инвеститори като опит за примирие, докато двете най-големи икономики в света успеят да се споразумеят за по-дългосрочни отношения.

„Днешната сесия ще зависи от това как ще реагират борсите на коментарите на Тръмп, че няма срок за търговска сделка с Китай“, коментира Иън Линген от BMO Capital Markets.

„Има няколко потенциални начина, по които можем да разчетем тези думи, първият, от които би бил просто да приемем, че търговската война ще бъде почти постоянен аспект на глобалната търговия през следващата година “, добави той. „Съществува също много реалната вероятност той просто да повишава залозите като тактика на преговорите“, каза още Линген.

Тръмп също влезе в задочен спор с френския президент Еманюел Макрон. Американският президент нарече коментарите на Макрон по отношение на НАТО „обидни“ и „неуважителни“. Администрацията на САЩ също обмисля налагането на мита върху вноса на стоки от Франция като наказание заради т.нар френски дигитален данък.

Франция наложи 3% данък върху приходите, които технологичните компании генерират в страната. В отговор Белият дом заяви, че може да наложи 100-процентни мита върху вноса на френско шампанско, сирене и други луксозни стоки.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита ръст съответно до 1,733% и 2,186%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 97,73 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,05% на ниво от 1,1081 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 43 цента до 60,49 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат спад от 31 цента до ниво от 55,65 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,04% до ниво от 1484,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
petyob
преди 4 години
брей, той трябва да е и много наивен, ако мисли, че може да спечели изборите без да оправи забърканите си бакии преди това с Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още