IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Търговската сделка може да изчака до след изборите

Президентските избори в САЩ трябва да се проведат през ноември 2020 г.

14:57 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че може би е по-добре търговската сделка с Китай да бъде подписана едва след изборите през 2020 г.

„По някакъв начин ми харесва идеята да изчакам до след изборите за сделката с Китай, но те искат да направят сделка сега и ще видим дали сделката ще бъде правилна или не“, каза Тръмп пред журналисти в Лондон.

Президентските избори в САЩ трябва да се проведат през ноември 2020 г.

Запитан дали има краен срок за сделката, той добави: „Нямам срок, няма… По някакъв начин смятам, че е по-добре да изчакате до изборите, ако искате да знаете истината“.

Вашингтон и Пекин периодично си налагат взаимно мита върху стоки на стойност милиарди долари от началото на 2018 г. насам. Тези действия се отразиха негативно върху финансовите пазари и влошават настроенията на бизнеса и потребителите. Следващият кръг от мита е планиран да влезе в сила на 15 декември, ако двете страни не успеят да постигнат сделка до тогава.

Критикувайки предишните администрации на САЩ, Тръмп твърдеше, че Китай е „обирал САЩ от много, много години“ и това е причинено от „липса на лидерство“.

Тръмп каза, че сега търговската сделка с Китай зависи само от едно нещо - дали той самият иска да я сключи.

В отговор на коментарите на президента фючърсите върху Dow се понижиха с над 100 пункта във вторник сутринта.

„В момента се справяме много добре с Китай и можем да се справим още по-добре с едно движение на химикалката“, каза Тръмп и добави, че Китай от своя страна „преминава през най-лошата си година от 57 години насам“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още