IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-зеленият кандидат за президент на САЩ сред демократите?

Инвестиции от трилиони долари и радикална смяна на енергийния фокус са сред основните елементи на платформите на някои от кандидатите за наследник на Доналд Тръмп

17:20 | 07.07.19 г. 3
<p>
	<em>Снимк: Ройтерс</em></p>

Снимк: Ройтерс

Когато CNN направи анкета за симпатиите на гласоподавателите относно демократичните кандидати за президент на САЩ, беше изненадващо да се отбележи, че основното притеснение сред допитаните бе свързано с изменението на климата.

Много от редовните потребители на медийно съдържание вероятно не са учудени от това, тъй като промяната в климатичните условия е основна тема на геополитическия фокус. Поради нейната нарастваща значимост някои кандидати от Демократическата партия поставят този въпрос в центъра на своята кандидатпрезидентска кампания, пише Ирина Слав за Oilprice.

Кандидатът с най-силно изразен климатичен фокус е губернаторът на Вашингтон Джей Инсли.

68-годишният Инсли е истински защитник на борбата срещу климатичните промени, като поставя въпроса за глобалното затопляне на върха на дневния ред на своята кампания. 

Той е класиран на първо място в подреждането на природозащитната организация „Грийнпийс“, което разглежда плановете на кандидатите, свързани с климатичните промени.

Неговият план за ограничаване на негативните ефекти върху климата ще струва 9 трлн. долара през следващите 10 години и ще бъде фокусиран върху изцяло „чиста, възобновяема и лишена от емисии енергия в енергетиката до 2035 г.“, която ще бъде генерирана от вятърни и слънчеви централи. Планът не изключва използването и на ядрена енергия и технология за улавяне на въглеродния диоксид.

Сенаторът Бърни Сандърс, друг представител на защитниците на климата, не губи ценно време в изготвянето на своя платформа относно тази тема. Напротив. Сандърс защитава идеята за приемане на Нов зелен курс (Green New Deal), като средство за справяне с климатичните промени. Той също така подкрепя пълната забрана за износ на изкопаеми горива и премахване на фракинг процедурите, с които се извлича шистово гориво от земните ядра.

Зеленият производствен план на сенатор Елизабет Уорън се откроява в тълпата – той се фокусира върху изследванията и развитието на по-зелени енергийни технологии и не следва популярното възприемане за стимулиране на соларната и вятърната енергия.

Планът на Уорън е значително по-евтин от този на Сандърс - „само“ 2 трлн. долара.

Относно цената на климатичните платформи, с най-скъпа такава може да се похвали Майкъл Бенет. Неговият план включва създаването на Банка за климата, която да катализира 10 трлн. долара под формата на инвестиции в частния сектор, насочени към иновациите, които да създадат нови пазари за американския бизнес както на местно ниво, така и по света.

Бето ОРурк е друг демократичен кандидат, който се появява в новинарските заглавия, особено след като за първи път прие пари от петролната индустрия за своята кампания, след което обаче ги върна.

Планът на О’Рурк за климата, изискващ 5 трлн. долара за 10 години, предвижда, подобно на всички останали, затваряне на федералните земи за петролните и газови сондажи и осигуряване на достъп до технологии и пазари, които позволяват на земеделските производители да се възползват от намаляването на емисиите парникови газове и най-вече на метана, отделян при животновъдството.

Останалите кандидати не разполагат с толкова забележими климатични идеи. Някои от тях дори нямат конкретни платформи за климата, като все още могат да поправят този пропуск, тъй като изменението на климата се очертава като основен въпрос на предстоящите първи демократични дебати тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Не знам защо се възмущаваш, че е преведена, тук половината статии са преразказани от Блумбърг. В България журналистиката е на сравнително ниско ниво, а икономическата - липсва. Не само трябва да пишеш добре, ами и да поназнайваш малко икономика. Поне терминологията и най-малкото да се проверяват добре данните, тук поне веднъж седмично, някои данни се разминават. Ама поне се мъчат хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
добра статия, браво Блумбърг, опааа сори, браво Инвестор! само , че има една печатна грешка, Блумбърг я направил и вие препечатвате - трябва да бъде - кой е най-зеленият В МОЗЪКА кандидат президент. и така всичко си е на мястото. айде оправяйте, че да чета нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
Не знам защо се фокусирате над това кой ще е загубилия кандидат на изобрите през 2020. Досега няма случай на настоящ президент, който да е загубил изборите, когато се е справил приемливо или добре с икономическите въпроси в първия си мандат. Не мога да разбера защо сипете похвали към един *** като сандърс, престаряла парясница като уорън и нео-болшевик като лудия бето. Аз очаквах бизнес новини, а не реклама на марксизма/комунизма/социализма и ка те щели да спасят планетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още