Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Компанията на Уорън Бъфет обяви рекордна нетна загуба

Оперативната печалба на Berkshire Hathaway обаче е нараснала, въпреки че бизнесите й са пострадали от коронавирусната пандемия

Компанията на Уорън Бъфет обяви рекордна нетна загуба

Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway обяви в събота рекордна нетна загуба от близо 50 млрд. долара, тъй като коронавирусната пандемия е свила рязко инвестициите й в обикновени акции, предава Ройтерс. Оперативната печалба обаче е нараснала, въпреки че COVID-19 е засегнал бизнесите на компанията.

Нетната загуба на Berkshire за първото тримесечие е възлязла на 49,75 млрд. долара, или 30 653 долара за акция клас А, като отражение на загубата от 54,52 млрд. долара от инвестиции, предимно в обикновени акции. Година по-рано нетната печалба на компанията възлезе на 21,66 млрд. долара, или 13 209 долара на акция.

Оперативната печалба за тримесечието, която Бъфет счита за по-важно мерило на представянето, е нараснала с 6 на сто до 5,87 млрд. долара, или около 3624 долара на акция клас А, благодарение на застрахователното звено в инвестиционния портфейл на компанията.

Счетоводно правило изисква от Berkshire да обявява нереализирани загуби и печалби от акции в отчета си. Това предизвиква огромни отклонения в нетните резултати на компанията, което Бъфет смята за безсмислено.

Въпреки това Berkshire инвестира усилено в акции, отчасти заради неспособността на Бъфет да намери големи компании за придобиване. Сушата продължава повече от четири години и остави Berkshire с ликвидни средства в размер на 137,3 млрд. долара.

Още по темата
S&P 500 се понижи с 20% през първото тримесечие, но редица големи компании, притежавани от Berkshire, регистрираха по-големи загуби, включително American Express, Bank of America, Wells Fargo и четири авиокомпании - American, Delta, Southwest и United.

Оперативните бизнеси на Berkshire, подобно на голяма част от корпоративна Америка, не бяха пощадени от COVID-19. Вирусът засегна обемите на железопътната компания BNSF и принуди компании за търговия на дребно като See’s Candies временно да затворят магазините си.

Повечето бизнеси на Berkshire бяха засегнати от пандемията, като последиците до момента варират от „относително малки до сериозни“, а приходите на смятани за съществени бизнеси са се забавили значително през април, съобщи компанията.

Вицепрезидентът Чарли Мънгър заяви пред Wall Street Journal миналия месец, че някои малки бизнеси на Berkshire може да бъдат изцяло закрити.

Бъфет, който ще проведе годишното заседание на компанията си виртуално по-късно в събота, остана в сянка, докато пандемията нанасяше удара си върху световната икономика и фондовите пазари, отбелязва Bloomberg. Това контрастира на финансовата криза през 2008 г., когато базираната му в Омаха компания използва големите си кешови резерви, за да придобие доходоносни преференциални акции и да спаси компании, приближаващи се до фалит.

Berkshire е купила акции на стойност 1,8 млрд. долара на нетна база през разглеждания период и е изкупила обратно само 1,7 млрд. долара собствени акции, по-малко в сравнение с последните три месеца на 2019 г. Компанията обяви неотдавна, че е намалила дяловете си в Delta Air Lines и Southwest Airlines, тъй като авиокомпаниите бяха засегнати тежко от ограниченията на пътуванията и предписанията хората да си останат у дома.

Бъфет, който е президент и главен изпълнителен директор на Berkshire, търси инвестиции с висока възвръщаемост като придобивания или изкупувания на акции от години, но изпитва затруднения заради „космическите“ по думите му цени. Това предизвика съмнения дали той може да продължи линията, която превърна Berkshire в една от най-скъпите компании в света.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
2
 
3
 
20
khao до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
оффф писна ми да ти обяснявам и ти да повтаряш като мааангал как повтаря първи клас.знам че си на мястото си, където винаги е било твоето място. между миялната и кофата за боклуук.Стой си където ти е мястото и не се бутай в непонятни за теб теми, нереалиранийй чужденецо :)
4
 
4
 
19
julian12 до: khao
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз не съм емигрантче аз съм си на мястото. Освен това не е нужно да си писал. Вие тука тримата-глу-па-ци-тролове сте на едно и също мисливно ниво, клонящо към нула.
1
 
4
 
18
khao до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
даже не съм писал в тази статия, но пак ме споменаваш, значи добре съм те баллл и ме помниш, емигрантче :)))хахахаха!все ден в който съм подтиснал агресивен-глууупак е хубав ден за мен !
4
 
5
 
17
ing5rov до: julian12
преди 1 година
те са инвесторови храненици ... съпътстващи паразитиращи организми .
5
 
6
 
16
julian12 до: Otka4eni reformatori
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тука тия тримата кухия, ватенката и бидона с ла.... въобще не им отговаря. Тия са тролове и пишат под всяка статия, а са едни бели обли камъни...

Още от САЩ
Опасна пристрастеност ли е количественото облекчаване?