Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Манучин: САЩ рискуват още по-висока инфлация и доходност по облигациите от 3,5%

Размерът на дълга може да нарасне „опасно“ много, ако законопроектът за разходите, предложен от президента, бъде изпълнен, предупреждава бившият финансов министър

Манучин: САЩ рискуват още по-висока инфлация и доходност по облигациите от 3,5%

Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият американски министър на финансите Стивън Манучин предупреди за рисковете от повишаването на тавана на дълга, огромните разходи, предвидени от администрацията на сегашния президент Джо Байдън, споделяйки опасението, че това може да ускори допълнително инфлацията. 

Още по темата

В интервю за Bloomberg той посочи, че съществува риск от допълнително ускоряване на инфлацията и повишаване на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа до 3,5%, което само ще увеличи стойността на националния дълг и ще предизвика нови бюджетни проблеми.

Манучин не уточнява кога точно може да се случи това. Доходността по основните американски облигации достига ниво от 1,55%, нараствайки двойно от миналия октомври.  Той посочва цените на петрола като доказателство за инфлационния риск и добави, че е време Федералният резерв да нормализира своята парична политика.

„Трябва да се обсъди какво е подходящото ниво на националния дълг и националните разходи“, изтъкна бившият финансов министър пред Bloomberg.

Таван на дълга

Манучин не се присъедини към апела на шест бивши финансови министри, според които Конгресът трябва да увеличи тава на дълга.

„Не можем да позволим на САЩ да спрат плащанията по дълга си“, подчерта Манучин.

Неговите коментари бяха последвани от изказване на лидерите в Сената, изтъквайки, че е постигната сделка, която предотвратява всяко неизпълнение на федералните плащания през декември. Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди правителството за рисковете относно неизпълнението на финансовите си задължения до 18 октомври, ако Конгресът не повиши дълговия таван.

Манучин каза, че трилионите долари, похарчени п овреме на администрацията на Тръмп, са били в отговор на „извънредната медицинска помощ“ относно разпространението на Covid-19. По неговите думи САЩ вече не се намират в това положение.

Според него положителната новина в момента, е че американската икономика се възстановява, като Манучин подкрепя двупартийния инфраструктурен законопроект. Той обаче предупреди, че размерът на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) може да нарасне „опасно“ много, ако законопроектът за разходите, предложен от президента Джо Байдън, бъде изпълнен.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Инвестиционното банкиране засили резултатите на Morgan Stanley и Bank of America