IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft предупреди за нови предизборни руски кибератаки в САЩ

Според компанията те наподобяват тези, извършвани преди президентските избори в страната през 2016 г., както и тези във Франция през 2017 г.

14:34 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичната корпорация Microsoft Corp. предупреди, че са били засечени нови кибератаки, свързани с руските военни, срещу американски политически групи в потенциален опит да манипулират американските избори за Конгреса през ноември.

Групата хакери, известна като Strontium, е създала домейни, които наподобяват консервативни организации като International Republican Institute и Hudson Institute, така че жертвите да смятат, че получават автентични имейли, съобщи президентът на Microsoft и главен правен съветник Брад Смит, цитиран от Bloomberg.

От компанията посочват, че са започнали разследване за намеренията на групата, след като е било получено съдебно нареждане за премахване на зловредните домейни, прекратявайки на практика хакерската кампания.

Русия многократно е обвинявана в опити за влияние върху президентските избори в САЩ от 2016 г. посредством кампании за дезинформация и хакерски атаки, което от своя страна доведе и до ожесточен спор между президента Доналд Тръмп и опозиционната Демократическа партия.

Още преди съобщението на Microsoft представители на американските служби за сигурност предупредиха, че е възможна намеса във вота, който трябва да определи коя партия ще поеме контрола върху Конгреса. Досега най-малко трима кандидати за конгресмени са станали жертва на кибератаки, наподобяващи тези от предизборната кампания през 2016 г.

От Microsoft посочват, че до момента няма данни няколкото установени домейна да са участвали в успешна кибератака, нито кой е бил обект на техните.

Двете институции, от чието име е трябвало да бъдат изпращани имейлите, са бастиони на консерваторите, които на моменти са имали противоречия както с президента Тръмп, така и с Русия.

Hudson Institute е бил критичен в миналото към Москва, а International Republican Institute се занимава с международна дейност и сред директорите ѝ са шест сенатори от Републиканската партия, както и водещ кандидат в изборите, заявиха още от Microsoft.

Сред тях са и едни от най-отявлените критици на Тръмп в Конгреса – сенатор Джон Маккейн и бившият кандидат-президент Мит Ромни. И двамата са критикували контактите на Тръмп с руския президент Владимир Путин особено около срещата на двамата лидери в Хелзинки през юли.

„Притеснени сме от продължаващата активност, насочена срещу тези и други сайтове и целяща се в избрани държавни представители, политици, политически групи и аналитични центрове в целия политически спектър в САЩ“, посочва още Смит. „Взети заедно, тези модели наподобяват вида дейност, който наблюдавахме преди изборите през 2016 г. в САЩ и през 2017 г. във Франция“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още