Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Николай Майстер: В САЩ възстановяването ще дойде по-рано от Европа

Пазарите ще продължат да се покачват, поне пазарът на акции в САЩ, може би в по-малко степен в Европа, прогнозира експертът

Николай Майстер: В САЩ възстановяването ще дойде по-рано от Европа

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Икономическото възстановяване ще дойде по-рано в САЩ, отколкото в Европа, и то основно защото в Щатите върви по-бързо ваксинирането на по-голяма част от населението. Благодарение на това около лятото вероятно икономиката ще се отвори и ще има покачване на потреблението. Това прогнозира Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в Европа рискуваме да пропуснем и този летен сезон или поне възстановяването на икономиката няма да бъде толкова силно като в САЩ след няколко месеца. "Просто в Щатите ще отворят по-рано", поясни той.

Относно движението на пазарите Майстер посочи, че засега преобладаващото мнение е, че покачването ще продължи.

Според него връзката между подобряването на фундаменталното състояние на икономиката и движението на пазарите не би трябвало да е водещият аргумент по темата накъде ще продължат да се движат пазарите. Той даде за пример миналата година, когато икономиката се влоши, а пазарите се покачваха и имаше ясно разделение между двете.

"Пазарите ще продължат да се покачват, поне пазарът на акции в САЩ, може би в по-малко степен в Европа", заяви той.

Майстер прогнозира, че пазарите ще се покачват, докато не настъпи едно от две събития - докато централните банки не спрат да печатат пари или докато инфлацията не се покачи доста над нивата, които централните банки биха толерирали.

Според него Федералният резерв на САЩ ясно комуникира, че ще продължи да налива пари в пазара дори и след като инфлацията премине 2%.

"Мисля, че има риск икономиката да прегрее и инфлацията да отиде значително над това ниво. Може да отиде и над 3 - 3,5% и тогава ще видим рязко прегряване. Вероятно Фед бързо ще реагира, и то по-силно с промяна на лихвената политика, със спиране на печатането на пари", коментира той.

Майстер е на мнение, че неяснотата на пазарите идва основно от инфлацията и очакванията за нея и има риск в тази посока.

По думите му би било добре, ако политиката на отрицателни лихви приключи по-скоро по-рано, отколкото по-късно.

В Европа процесите се случват 1-2-3 тримесечия по-късно от Щатите и вероятно и в Европа ще има по-висока инфлация, прогнозира той и припомни, че мандатът на Европейската централна банка (ЕЦБ) е само относно инфлацията и не предвижда поддържане и на заетостта. Когато видим покачване на инфлацията, то тогава и ЕЦБ би трябвало да започне да покачва лихвите, прогнозира той.

При инвестиционните си решения компанията на Майстер търси компании, акции и сектори, които дават защита от инфлация, разказа той и даде за пример сектора на недвижимите имоти в САЩ, където жилищата рязко поскъпват и има недостиг на предлагането. Освен това компанията купува акции само когато са убедени, че има стойност в тях и не са прекалено скъпи.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
2
 
2
преди 1 седмица
Руски трол е първи!
А как иначе, те най-разбират от икономика. Я в Х у йлостан как превърнаха гасударството в ***.
Абе руски тролове и ***, казвал ли съм ви "Майка ви да е б а проста"?
2
 
4
 
1
преди 1 седмица
Николай Майстер: В САЩ възстановяването ще дойде по-рано от Европа

Естествено, баллъците колекциониращи зелени хартийки не са се свършили.
Но като свършат и раз**** колекциите си !!!!!!!!!

Още от САЩ
Dow Jones прибави 360 пункта, но остана на червена територия за седмицата