IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият бюджет на Тръмп ще залага на разходи за армията и инфраструктурни проекти

Най-много дебати се очаква да има около въпроса с дефицита, който може да достигне 1 трлн. долара през 2019 г.

16:06 | 12.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

С втория си бюджет американският президент Доналд Тръмп ще се опита да спази обещанието за увеличаване на разходите за армията, както и за строителството на ограда по границата с Мексико, въпреки притесненията, че той може да доведе до ново увеличение на дефицита на страната.

Проектът за фискалната 2019 г., който се очаква да бъде публикуван по-късно днес, включва два основни елемента – 18 млрд. долара в рамките на две години за изпълнение на обещаното строителство на ограда по границата с Мексико и 200 млрд. долара за инфраструктурни проекти, които да стимулират инвестиции за 1,5 трлн. долара в рамките на десет години, осъществени съвместно с държавни, местни и частни партньори, заяви в изявление ръководителят на Службата за управление и бюджет към администрацията Мик Мълвани, цитиран от Ройтерс.

Разходите ще включват и 23 млрд. долара за гранична сигурност и имиграция.

От Службата посочват още, че проектът предвижда и съкращения, които трябва да намалят дефицита на страната с 3 млрд. долара в рамките на десет години.

Бюджетът „ни връща към баланса. Той ни отдалечава от дефицити за трилиони долари“, посочи Мълвани.

Въпреки това Ройтерс цитира неправителствената организация Комитет за отговорен федерален бюджет, според която дефицитът ще се увеличи, достигайки над 1 трлн. долара през 2019 г.

Вестник Wall Street Journal посочва, че още преди публикуването му бюджетът вече е остарял, след като миналата седмица Тръмп подписа споразумение, одобрено от Конгреса, според което в рамките на две години вътрешните разходи на страната ще нараснат с 300 млрд. долара. Това, според изданието, означава, че Белият дом базира плана си на остарели данни.

От Службата за управление и бюджет обаче посочват, че имат намерение да внесат изменения, така че новоприетите разходи да бъдат отразени.

Очакванията са основните дебати около бюджета да са фокусирани върху дефицита, най-вече заради приетата през декември данъчна реформа, тъй като тя не предвижда съответно намаление на разходите, а вместо това разчита на аргумента, че по-ниските данъчни ставки ще доведат до засилен икономически растеж. Ройтерс допълва, че бюджетът ще включва редица икономически прогнози, разчитайки до голяма степен на изчисленията, че икономиката на страната ще продължи да расте с бързи темпове и в близкото бъдеще.

По-големите пера в бюджета са тези за отбрана в размер на 165 млрд. долара и за други вътрешни цивилни разходи от 131 млрд. долара. Също така 13 млрд. долара се предвижда да бъдат похарчени за борба срещу кризата с опиати в страната, а 85,5 млрд. са отделени за здравни грижи за ветераните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Бюджетът на Съединените американски щати (САЩ) е с неправилната структура на приходите и разходите. Предпоставката е пренебрегването на вредното влияние от долара. Допусканата грешка създава вреди. Правителството на САЩ заплаща държавните щети от грешката с пари от данъци и нови дългове.При запазването на грешката колкото по-добре се изпълнява Бюджетът на САЩ, толкова са по-големи щетите.Мнозина разчитат Федералният резерв на САЩ (ФЕД) да е спасител от съвременни щети. Те са със заблуда. ФЕД няма необходимите права за защита срещу вредното влияние от долара и не може да спаси от щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още