Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Печалбата на Bank of America е спаднала с почти 50% през първото тримесечие

Институцията отделя 3,6 милиарда долара за покриване на потенциални загуби

Печалбата на Bank of America е спаднала с почти 50% през първото тримесечие

Снимка: Bloomberg

Bank of America Corp отчете спад от 48,5% в печалбата си на тримесечна база в сряда. Инвестиционната банка също така е заделила провизии за 3,6 милиарда долара за покриване на потенциални загуби, свързани с пандемията от коронавирус, информира Ройтерс.

Заедно с провизиите на BofA трите най-големи банки на Wall Street са заделили над 14,2 милиарда долара поради нарастващите опасения дали корпоративните клиенти и потребителите ще могат да изпълняват задълженията си.

Още по темата

Bank of America има голяма клиентска база в САЩ, което я прави особено чувствителна към състоянието на почти спрялата да функционира американска икономика, тъй като хората са принудени да стоят у дома, за да се ограничи коронавирусната зараза, а много от тях вече са и без работа и все по-трудно ще могат да обслужват своите кредитни задължения.

Анализаторите обаче поясняват, че Bank of America, която е известна като по-консервативна, може да удържи на по-голям спад от другите подобни банки заради по-малката си експозиция към кредитни карти и по-строгите кредитни стандарти.

„От трите големи банки тя вероятно е в най-доброто положение по отношение на кредитните условия“, каза в интервю анализаторът на UBS Саул Мартинес.

 

Печалбата на втората по големина на активите банка в САЩ се сви през предишното тримесечие до 4,01 млрд. долара спрямо 7,31 млрд. долара година по-рано. В същото време нейните приходи се понижиха с 1% до 23 млрд. долара.

В краткосрочен план банките наблюдават ръст на кредитите и депозитите, тъй като потребителите търсят финансиране, за да преодолеят кризата, а инвеститорите спестяват по време на нестабилността на финансовите пазари.

Размерът на заемите през периода е нараснал с 6% до 954 милиарда долара. Депозитите също са се увеличили с 6%.  Във вторник JPMorgan отчете 6-прицентово увеличение на кредитите и 23-процентов скок на депозитите.

Нетният лихвен доход, ключова мярка за това колко печелят банките от отпускането на заеми, също е бил подложен на натиска от пандемията, тъй като Федералният резерв на САЩ намали основните си лихвени проценти почти до нула.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow завършва най-силния си месец от януари 1987 г.