IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Ню Йорк напредва с разследването срещу фирми на Тръмп

Това е чисто политическо решение и обида за близо 75 милиона избиратели, които ме подкрепиха на президентските избори, твърди бившият президент

10:40 | 26.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS</em></p>

Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Прокурорите решително са напреднали със своите разследвания по компанията за недвижими имоти на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. The Washington Post съобщи във вторник вечерта (местно време), че в производството е свикано т. нар. Голямо жури. Това е състав от съдебни заседатели, които могат да вземат решение по обвинителен акт по непублична процедура.

Тръмп отговори веднага, заявявайки, че това е „продължение на най-големия лов на вещици в американската история". „Това е чисто политическо решение и обида за близо 75 милиона избиратели, които ме подкрепиха на президентските избори", казва той в писмо, публикувано във вторник. Процесът се управлява от „силно пристрастни прокурори демократи“, оплаква се той.

„Страната ни е разбита, изборите ни са корумпирани и откраднати, прокурорите са политизирани и ще трябва да продължа да се бия, както през последните пет години“, казва той. Тръмп никога не е представял доказателства за твърденията си за измама на изборите, припомнят от Washington Post.

По-рано и прокурорът от Манхатън Сайръс Ванс се бореше за предаването на данъчните документи на Тръмп във Върховния съд във Вашингтон. Той все още не е повдигнал обвинение. Цялостното разследване засяга, наред с други неща, подозрението, че компанията на Тръмп е дала неверни изявления относно стойността на своите недвижими имоти, за да получи заеми или да спечели ценови предимства. Съобщава се също така, че Ванс разследва плащания на пари за жени, за които се твърди, че имат връзка с Тръмп.

През миналата седмица стана известно, че отделните разследвания от прокурора на Ню Йорк Летисия Джеймс вече включват и криминален компонент. Някои експерти подозират, че обявяването на разширеното разследване може да е знак, че обвиненията могат да бъдат неизбежни.

Разследванията започнаха, след като бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен свидетелства пред Конгреса на САЩ през 2019 г., че Тръмп надува стойността на имотите си, за да си осигури евтини заеми, но я смалява, за да плаща по-нисък данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още