IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Кларида: Икономиката на САЩ е в добро състояние

Коментарите се появяват в отговор на доклади от тази седмица, според които американската икономика се забавя

14:19 | 04.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Според вицепрезидента на Федералния резерв Ричард Кларида американската икономика е стабилна, защото е подкрепена от разходите на американските граждани, дори когато глобалното производство спада, предава Bloomberg.

„Икономиката се развива добре“, казава Кларида на форум организиран от The Wall Street Journal в Ню Йорк. „Потребителят е в стабилно състояние, инфлацията е стабилна“, допълни още той.

Коментарите се появяват в отговор на доклади от тази седмица, според които американската икономика се забавя, което на свой ред застрашава най-дългия период на разрастване на американската икономика. Индексът на активността в сектора на услугите - съществен показател, тъй като продуктите на този сектор често са базирани на потребителските желания и донякъде са изолирани от глобалните търговски конфликти - се понижава до тригодишно дъно през септември. Отделен доклад за промишлената активност сочи, че нивата й са спаднали до 10-годишен минимум.

На въпроса дали шансът за рецесия е по-висок от нормалния, Кларида отговаря: „Не мисля, че рисковете от рецесия биха били особено завишени при подходяща парична политика“.

Кларида каза, че американската централна банка ще обсъди подходящия размер на своя баланс на предстоящата среща на ръководството си през октомври, с оглед на скорошния скок на лихвените проценти по овърнайт кредитите на банките.

„Ние посочихме през юли, че в един момент след известно време отново ще започнем да увеличаваме своя баланс и управителят (Джером - бел. ред.) Пауъл посочи, че това е тема, която ще бъде обсъдена на срещата ни през октомври“, казва Кларида. „Така че ще имаме повече информация по въпроса след нашата октомврийска среща“, допълни той.

Запитан допълнително за състоянието на потребителите, заместник-председателят на Фед говори за „солиден“ растеж на доходите, нисък процент на безработица и процент на спестявания на домакинствата от 8,1%.

Американските централни банкери се отказаха от плановете си за увеличаване на лихвите през януари и намалиха разходите за заеми два пъти тази година, в опит да защитят икономиката от глобалния спад в производството, предизвикан от търговски спорове и преструктурирането на някои сектори като автомобилния. Кларида казва, че е „щастлив“ от промяната в политиката в началото на тази година.

Разходите за финансиране на паричния пазар се повишиха наскоро в резултат на данъчните плащания и операциите по финансиране на дълга. Това предизвика опасения, че ликвидността на банките се изчерпва твърде бързо. 

Инфлацията продължава да бъде с по-ниски показатели от желаните от централната банка 2%. Индексът на личните потребителски разходи е нараснал с 1,4% за период от 12 месеца до края на август, a т.нар. базов измерител, който изчислява потреблението на сезонни продукти и разходи за енергията, е нараснал с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още