IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на паричния пазар в САЩ е предупреждение за финансовата система

В бъдеще краткосрочното финансиране вероятно ще бъде по-предразположено към скок на лихвите

08:32 | 03.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато коментаторите искат да опишат абстрактния свят на финансите, те прибягват до водни метафори: капиталът „тече“ в системата, докато активите са изправени пред продажбен „натиск“. В края на септември разходите за краткосрочно финансиране на паричния пазар за еднодневни заеми в САЩ скочиха рязко. Мнозина погрешно игнорираха това покачване като просто технически проблем в пазарния „водопровод“, пише Financial Times. 

Сътресенията на репо пазара предизвикват опасения относно операциите на пазара за доларово финансиране, както и за банковата система на САЩ. Почти две седмици след епизода нормалността почти се върна на паричните пазари – изворът за световната финансова система. Калпаво свършената „водопроводна” работа обаче може бързо да подкопае цялата основа.

Репо пазарът позволява на банките и инвеститорите да си разменят висококачествени активи, обикновено държавни облигации на САЩ, с цел краткосрочно парично финансиране. След това заемателите изкупуват активите за малко по-висока цена на уговорената дата, обикновено следващия ден, създавайки в действителност краткосрочен заем. Пазарът позволява на банките да посрещнат своите краткосрочни нужди от финансиране и е от съществено значение за гладката работа на базираната в долари финансова система. Той пресъхна по време на финансовата криза от 2008 г.

Никой не разбра напълно защо този пазар замръзна внезапно миналата седмица. Много обяснения се съсредоточават върху рязкото увеличаване на търсенето на ликвидност, за да се посрещнат плащанията на корпоративен данък и заради натрупването на повече кеш от Министерството на финансите на САЩ с цел финансиране на разходи.

Други посочват увеличаващата се концентрация на банкови свръх резерви в ръцете на само няколко играчи, докато Федералният резерв се опитва да свие баланса си след десетилетие на извънредна парична политика. Само четири банки - JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, разполагат с голяма част от банковите свръх резерви в долари.

Клонът на Федералният резерв в Ню Йорк, който поема голяма част от отговорността за функционирането на финансовата система на САЩ, се намеси, предоставяйки повече кеш на пазара в деня след скока в лихвите. Той проведе и двуседмичен репо търг, за да помогне за облекчаване на натиска върху финансирането в края на тримесечието, когато понякога банките се оттеглят от краткосрочното кредитиране. Въпреки това мнозина на пазара сочат, че епизодът разкрива недостатъци в способността на Нюйоркския клон на централната банка да действа като администратор на финансовата система.

Това идва в злополучен момент за Джон Уилямс, директор на клона, който наскоро трябваше да реорганизира пазарната секция на централната банка. Саймън Потър, ръководител на пазарната група на Фед в Ню Йорк с 21-годишен опит, наскоро напусна екипа заедно с Ричард Дзина, ръководител на групата за финансови услуги. Някои участници на пазара се питат дали Уилямс, икономист по професия, има необходимия опит за справяне с кризата.

Други предполагат, че кризата показва по-основен проблем с банковата система. Лихвените проценти на репо пазара достигнаха 10 на сто по време на сътресението през миналата седмица. Но това не беше достатъчно, за да изкуши кредиторите да увеличат предлагането, въпреки че свръх резервите печелят само 1,8% при депозирането им във Федералния резерв. Това показва, че сега банкерите виждат по-голяма нужда да разполагат с пари в брой, за да отговорят на регулаторните изисквания, наложени им след финансовата криза.

Всичко това означава, че в бъдеще системата за финансиране ще бъде по-предразположена към подобен скок на лихвите, отколкото в миналото и банките ще имат по-малък капацитет да действат като абсорбатор на шоковете. Федералният резерв може да установи, че трябва да възобнови някаква форма на покупка на активи далеч по-рано, отколкото би му се искало, за да продължи кредитирането да тече. Централните банки трябва да свикнат с новата нормалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 4 години
СЪГЛАСЕН С ТОЧНИЯТ ТИ ОТГОВОР. КАТО ПРИБАВИШ КЪМ НЕГО И ЯХТАТА НА РОТШИЛД С КОЯТО СЕ ВОЗИ МЛАДАТА ДАМА, разбирам, че ЕКОЛОГИЯТА ще е новият БИЧ БОЖИЙ на тези които редят пасиансите на този на пръв поглед объркан свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Те и токсичните ипотечни облигации също не се търгуваха на паричните пазари, но кризата през 2008 започна точно с ПРОБЛЕМ С ЛИКВИДНОСТТА ПОДОБЕН НА СЕГАШНИЯ.ИЛИ МОЖЕ БИ НЕ СИ СЪГЛАСЕН , ЧЕ ИМА НАДУТ БАЛОН НА АКЦИИТЕ В КОЙТО НЕ УЧАСТВА ПРИВЛЕЧЕН СПЕКУЛАТИВЕН КАПИТАЛ?!Виж индекса Дау Джоунс как се движи в периодите 1998 - 2008 и 2008 - 2019 година.През първият период те са с нисходящ тренд, а през вторият бележат ръст от над 3,9 пати.Нали няма да си обясняваме как се движат флуидите на паричните потоци и как атаката срещу саудитската рафинерия на 14.09.2019 година вдигна цената на барел петрол от 57 - 58 до 67 - 68 , а в края на месеца я върна на 57 - 58 долара за барел.МИСЛИШ , ЧЕ ТОВА НЕ Е ПОВЛИЯЛО НА БОРСОВИТЕ ИНДЕКСИ и АКЦИИТЕ НА ФИРМИТЕ ТЪРГУВАЩИ С ГОРИВА ЛИ??Ами виж графиките на борсовите индекси - ТЕ САМИ ГОВОРЯТ ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ. И още нещо - НЕ НАМИРАШ ЛИ ЗА ПОДОЗРИТЕЛНО бързото ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЦЕНАТА НА БАРЕЛ ПЕТРОЛ СЛЕД НОВИНАТА ЗА АТАКАТА С ДРОНОВЕ НА САУДИТСКАТА РАФИНЕРИЯ , КОЯТО СПОКОЙНО МОЖЕШ ДА СЛОЖИШ В ГРАФА ФЕЙК ИНФОРМАЦИЯ?!!Как струващата 15 млрд. долара системи Пейтрият НЕ САМО НЕ ЗАСЕЧЕ , НО И НЕ РАЗБРА ОТ КЪДЕ И С КАКВО Е АТАКУВАНА САУДИТСКАТА РАФИНЕРИЯ - с дронове или с ракети , и ИЗОБЩО АТАКУВАНА ЛИ Е ИЛИ НИ ПОКАЗАХА ЕДИН ПРЕКРАСЕН ФИЛМ С ФЕЙК НОВИНА ?!ЖИВЕЕМ В СВЯТ НА ВИРТУАЛНИТЕ РЕАЛНОСТИ , В КОЙТО НЕ ВСИЧКО КОЕТО ВИЖДАМЕ Е ТОВА КОЕТО Е!Старата песен на Лили Иванова " НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ ПРИЯТЕЛЮ" към днешна дата не кореспондира с "ОБЩО приетите ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ" в основата на които стоят ПАРИТЕ със всичките им форми на купуване и предлагане. .Бъди жив и здрав и спазвай съвета на КОБА : "ПРОВЕРЯВАЙ НО НЕ ДОВЕРЯВАЙ" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
rainmaker
преди 4 години
само дето акции не се търгуват на паричните пазари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Кой ли? Грета разбира се :-), тя вече го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ПОЗВОЛЯВАМ СИ ДА ИЗРАЗЯ МНЕНИЕТО СИ НА ЛАИК НЕПОЗНАВАЩ ДОБРЕ ТАЗИ МАТЕРИЯ. Считам, че създадената ликвидна криза е НЕУСПЕШЕН опит за натрупване на СПЕКУЛАТИВНИ ПЕЧАЛБИ ОТ ПРЕПРОДАЖБА НА АКЦИИ.От 03.09.2019 год започва НАПОМПВАНЕ НА БАЛОНА НА АКЦИИТЕ като индекса ДАУ ДЖОУНС от нива 26,060 към тази дата , достига до нива 27,263 към 12.09.2019 година.Към 30,09.2019 година след НЕУСПЕШЕН ОПИТ ЗА РАЗТОВАРВАНЕ НА АКЦИИТЕ започва плъзгането в обратна посока като индекса бележи първоначалните стойности от 26,093.КОИ СА КОМПАНИИТЕ ЧИИТО АКЦИИ СКОЧИХА , А СЕГА ЗАСТАВАТ НА ИЗХОДНОТО СИ ПОЛОЖЕНИЕ И НЕ СА ЛИ СВЪРЗАНИ С ПРОИЗВОДСТВОТО НА НЕФТ ЧИЯТО ЦЕНА ЗА БАРЕЛ ПЕТРОЛ РЯЗКО СКОЧИ ОТ 57 -58 ДОЛАРА ДО 67-68 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ , а сега вече е на първоначалните си нива от 57 долара за барел???!!БЕЗ СЪМНЕНИЕ Е, ЧЕ СПЕКУЛАТА С ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ ПРЕДИЗВИКАЛА КРИЗАТА ОТ 2008 ГОДИНА Е ЗАМЕНЕНА СЪС СПЕКУЛАТА С АКЦИИ И НАДУВАНЕТО НА ЕДИН ГОЛЯМ БАЛОН ПУКАНЕТО НА КОЙТО МОЖЕ ДА ИМА НЕВЪОБРАЗИМИ ПОСЛЕДИЦИ. Въпроса е КОЙ И КОГА ЩЕ ОТВОРИ ДРУГ ПРОЗОРЕЦ ЗА ИНВЕСТИЦИИ ОСВЕН ТЕЗИ КОИТО В МОМЕНТА СА ТОТАЛНО ДИСКРЕДИТИРАНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още