IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казват индексите на изненадата за икономиката на САЩ

Тези индекси вероятно говорят повече за това как икономистите са коригирали своите оценки и по-малко за това накъде се е насочила икономиката

10:45 | 04.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Внимателно следеният измерител, който внезапно сигнализира, че икономическите данни за САЩ упорито надвишават очакванията, може би е статистически еквивалент на фалшивото злато, пише Робърт Бърджес за Bloomberg.

Американските акции се възстановиха, като индексът S&P 500 нарасна с около 5% от края на август – ръст основан на идеята, че икономиката не се справя толкова лошо, колкото предполага доходността на ДЦК. Всъщност немалко пазарни участници казаха, че облигациите калкулират в цената си депресия, да не говорим за рецесия. Тогава икономическите данни изведнъж започнаха да потвърждават, че нещата не са толкова лоши. Спадащите ипотечни лихви подкрепиха жилищния пазар. Потребителските разходи са устойчиви. А данните за фабричните поръчки през юли и индустриалното производство през август надминаха очакванията.

Тези и други доклади повишиха индекса на икономическата изненада на Citigroup до 41,70 пункта - най-високото ниво от април 2018 г. Съвсем наскоро в началото на юли той беше под минус 60 пункта, флиртувайки с някои от най-ниските си нива след Голямата рецесия. Положително число означава, че последните икономически данни са надвишили средните прогнози.

Преди обаче да заключим, че икономиката се представя много по-добре, отколкото мнозина са очаквали, трябва да видим контекста на нещата. Едно е индексът на Citigroup да бъде над нулата, когато икономиката се разраства, и съвсем друго, когато тя се забавя, както сега. Всичко това означава, че данните като цяло превишават понижените оценки, а не надвишават повишените прогнози. С други думи летвата е по-ниска. Това помага да се обясни защо индексите на изненадата имат история на големи колебания, белязани от големи и бързи промени между положителни и отрицателни стойности. Накратко, тези измерители са най-добри във влиянието върху пазарните настроения, но по-малко полезни при прогнозиране на икономическата посока.

Основен пример може да бъде периодът в края на 2013 г. и началото на 2014 г., когато индексът на Citigroup се повиши от отрицателни стойности до над 70 пункта за 10 седмици. Икономиката в крайна сметка се сви с 1,1% през първото тримесечие на 2014 г. Или вземете началото на 2015 г., когато индексът спадна от около 40 пункта до минус 70 до края на март, но икономиката се разрасна с 3,2% през първото тримесечие и 3% през второто. Индексът успя да следва по-силната икономика, когато в средата на 2017 г. отскочи от около минус 80 до плюс 80 пункта в края на нея година. Но не успя да предвиди забавянето, което предстоеше.

Честно казано точното прогнозиране на икономиката смирява дори и най-ярките умове на Уолстрийт. С привидно безкрайно количество променливи е достатъчно трудно да се каже с някаква степен на точност какво се случва във всеки даден момент, камо ли месеци или тримесечия в бъдещето. По това време миналата година средната оценка на 69 икономисти, анкетирани от Bloomberg News, беше, че брутният вътрешен продукт ще нарасне с 2,8% през 2018 г . Ръстът възлезе на 2,5%.

Има много причини за предпазливост. Освен търговската война между САЩ и Китай, някои от тях включват нарастващото напрежение в Близкия изток след нападението с дронове, елиминирало около половината от капацитета на Саудитска Арабия за производство на нефт, възможността Великобритания да излезе катастрофално от Европейския съюз без сделка, протестите в азиатския финансов център Хонконг и бързо влошаващата се икономика на еврозоната. А за онези, които смятат, че американската икономика е достатъчно голяма и силна, за да издържи на това, което се случва по света, помислете, че нарастващата глобализация означава, че според оценките на Morgan Stanley делът на САЩ в световния брутен вътрешен продукт се е свил от 22% през 1990 г. до 15% днес.

Важният извод е, че индексите на изненадата вероятно казват повече за това как икономистите са коригирали своите оценки и по-малко за това накъде се е насочила икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ПОГРЕШНОТО РАЗБИРАНЕ, ЧЕ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА Е ФУНКЦИЯ НА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА В САЩ ВОДИ ДО ГРЕШНИ ОЦЕНКИ И ИЗВОДИ!ДАВАМ СЛЕДНИЯ ПРИМЕР ЗА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ 2007 - 2008 ГОДИНА В КИТАЙ: Шанхайският борсов индекс в периода 28.07.2006 - 12.10.2007 бележи РЯЗЪК СКОК от хоризонталата по която се движи като стойностите му се повишават от 1652 до 5903 !!!В периода 12.10.2007 до 24.10.2008 стойностите се връщат в първоначалните нива от 5903 до 1747 !!!!!СЕЩАТЕ СЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ В ТОЗИ ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ В САЩ И СВЕТА. Нещо подобно бе отиграно от ЦК на ККП през периода 07.11.2014 - 05.02.2016 година.За да се спасят от онова което се случи през 2008 година , управляващите в САЩ бяха принудени да надуят БАЛОНА НА АКЦИИТЕ , който сега лесно може да бъде пукнат ако тези от ЦК на ККП решат да направят подобен ПИК НО С ОБРАТНА ПОСОКА НА ТРЕНДА . САЩ и света са като застанали под ГИЛОТИНАТА на една непозната им с поведението и амбициите си сила каквато е ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ!!ДОПУСКАМ, ЧЕ ПУСКАНЕТО НА ГИЛОТИНАТА ОТ ТЕЗИ ОТ ЦК НА ККП ЩЕ СТАНЕ КОГАТО СТАНЕ ЯСЕН РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБОРИТЕ В САЩ , което съвсем не означава, че това не би могло да се случи и по рано ако, резултата от тези избори е предизвестен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още