IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обявиха санкции срещу Русия заради Навални и човешките права

В следващите седмици ще бъдат предприети действия и заради кибер атаката срещу SolarWinds

18:10 | 02.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви първите си санкции срещу Русия във вторник заради опита за отравяне и осъждането на опозиционния лидер Алексей Навални, предава Bloomberg.

Това е поредният знак за задълбочаване на напрежението между двете ядрени сили, коментира информационната агенция.

Наказанията - като тези, приети от Европейския съюз (ЕС), са насочени към висши руски служители на правоприлагащите органи, както и към съответстващите санкции, наложени от ЕС и Великобритания по-рано на други руснаци, свързани с президента Владимир Путин в отговор на опита за убийство на Навални.

Санкциите ще помогнат да се даде тон на отношенията на Джо Байдън с Путин, когото новият президент на САЩ заяви, че ще се третира по-скоро като противник.

Рублата се възстанови рязко, след като Bloomberg News съобщи за действията, и обърна по-ранните загуби, тъй като инвеститорите са насърчени от относително тесния обхват на санкциите.

САЩ настояват за освобождаването на Навални, неговите съюзници и други лица, задържани неправомерно в Русия, и за прекратяване на преследването на неговите поддръжници, коментира един от висшите служители на администрацията на Байдън на брифинг.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че страната му "определено ще отговори" на новите ограничения, макар че не даде подробности.

Междувременно Съветът на ЕС днес обяви, че санкционира още четирима души от Русия, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека, включително произволни арести и задържания, както и широко разпространеното и систематично репресиране на свободата на мирни събрания и сдружавания и свободата на мнение и изразяване в САЩ.

В „черния списък" на ЕС попадат ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералният прокурор Игор Краснов, ръководителят на Националната гвардия Виктор Золотов и ръководителят на Федералната служба за затвора Александър Калашников. На четиримата им се забранява пътуването в ЕС и се замразяват техните активи. Освен това на лица и образувания в ЕС е забранено да предоставят средства на изброените, пряко или косвено.

Това е първият път, когато ЕС налага санкции в рамките на новия режим на ЕС за глобални санкции за правата на човека, който беше създаден на 7 декември 2020 г. Санкционният режим дава възможност на ЕС да се насочи към отговорните за действия като геноцид, престъпления срещу човечеството и други сериозни нарушения на човешките права или злоупотреби като изтезания, робство, извънсъдебни убийства, произволни арести или задържания.

Опозиционерът Алексей Навални се завърна в Русия през януари, след като беше лекуван в Германия заради атака с агента новичок през миналата година, припомня Bloomberg. Той бе задържан малко след кацането му на московското летище Шереметиево. След ареста му той беше осъден на 2,5 г. затвор с мотив, че е нарушил предишна условна присъда.

Байдън смята, че затварянето на Навални е политически мотивирано. Неговата администрация държи Москва на мушка и заради ролята на Русия в кибер атаката срещу SolarWinds Corp. Източник от администрацията във Вашингтон казва, че наказателните действия, свързани с хакването на SolarWinds, вероятно ще бъдат обявени до седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Тази статия направо ме уби :)Цитат:"Междувременно Съветът на ЕС днес обяви, че санкционира още четирима души от Русия, отговорни за сериозни нарушения на правата на човека, включително произволни арести и задържания, както и широко разпространеното и систематично репресиране на свободата на мирни събрания и сдружавания и свободата на мнение и изразяване в САЩ."Излиза Европейският съюз наказва руски граждани заради нарушения извършвани в САЩ. Признават в САЩ се извършват репресии над гражданите, но защо пак наказват руснаци. Сигурно по навик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dikens15
преди 3 години
За Саудитска Арабия обаче санкции няма!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
е па голем *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
https://youtu.be/yjixZs1BVBUГде больше зарабатывают в Америке или в России ??? Развеиваем мифы!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още