IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се опитват да привлекат германска компания, правеща ваксина за Covid-19

Германските власти се опитват да попречат на агресивните действия на Тръмп

17:41 | 15.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Берлин се опитва да спре Вашингтон, който иска да убеди германска компания, работеща по ваксина срещу коронавируса, да прехвърли изследванията си в Съединените щати. Това кара германските политици да настояват, че никоя страна не бива да има монопол върху нито една бъдеща ваксина, пише CNBC.

Германското здравно министерство потвърди информацията от вестник Welt am Sonntag, според която президентът Доналд Тръмп е предложил финансова помощ, за да привлече компанията CureVac в САЩ, а германското правителство отправя насрещни предложения, за да изкуши компанията да остане.

„Германското правителство е силно заинтересовано да гарантира, че ваксините и активните вещества срещу новия коронавирус се разработват в Германия и Европа“, посочва изданието, цитирайки служител на здравното министерство.

“В тази връзка правителството е в интензивни разговори с компанията CureVac”, се посочва още в текста.

Говорител на Министерството на здравеопазването на Германия е потвърдил пред Ройтерс информацията във Welt am Sonntag.

От своя страна, вестникът цитира анонимен източник от правителството, който твърди, че Тръмп се опитва да си осигури ексклузивна научна работа и би направил всичко, за да получи ваксина за Съединените щати, “само за Съединените щати”.

От американското посолство в Берлин не са отговорили веднага на запитването за коментар за Ройтерс днес във връзка със статията. Никой не е бил на линия за коментар и от страна на CureVac. Welt am Sonntag твърди, че CureVac е отказала да говори по въпроса.

От уебсайта на CureVac става ясно, че главният изпълнителен директор на компанията Даниел Меничела по-рано този месец се е срещнал с Доналд Тръмп, с вицепрезидента Майк Пенс, членове на групата от Белия дом, която отговаря за въпросите с коронавируса, както и с представители на висшия мениджмънт на фармацевтични и биотехнологични компании за обсъждане на ваксина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още