IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще оставят в сила облекченията на санкциите срещу Иран

Въпреки това Тръмп възнамерява да наложи нов пакет от наказания срещу Техеран, някои от които свързани с нарушаването на човешките права

11:05 | 12.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е взел решение да остави в сила иранското ядрено споразумение и облекчението на санкциите срещу Техеран поне за още няколко месеца, след като е провел консултации със свои съветници. Това съобщават запознати с обсъжданията източници пред вестник Wall Street Journal.

Паралелно с това държавният глава се очаква да обяви и нов пакет от санкции, включително и такива срещу нарушения на човешките права в Иран, макар че те не са директно свързани със сделката с ислямската република.

Тръмп е взел решението в четвъртък след среща в Овалния кабинет със съветници по националната сигурност, заяви държавен служител пред вестника. Обсъжданията са започнали още в края на миналата седмица и в тях са участвали и държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джим Матис.

Очаква се официалното решение, ако остане в този вариант, да бъде обявено по-късно в петък.

Представители на американската администрация са провели консултации и с европейските си партньори в четвъртък, след като външните министри на Франция, Германия и Великобритания, както и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурност Федерика Могерини, са се срещнали с първия дипломат на Иран Джавад Зариф.

Служители от администрацията са поискали споразумението да остане в сила, докато работят върху предложения по някои от възраженията на държавния глава. Според Тръмп договорът от 2015 г. осигурява на Иран твърде големи облекчения на санкциите в замяна на твърде малко ограничаване на ядрената програма на страната.

С участието си в него САЩ се съгласяват да наложат облекчения на някои санкции срещу Техеран, които са вписани в американското законодателство, и по тази причина трябва да бъдат подновявани през определен период от време.

Следващият краен срок за взимане на решение ще е през май.

Тази седмица е период на крайни срокове за държавния глава, преди които той трябва да вземе решение дали да остави в сила облекченията на санкциите. Това е първият тест за позицията на Тръмп, откакто през октомври той отказа да потвърди пред Конгреса, че Иран спазва своите условия по споразумението. Тогава президентът заяви, че САЩ ще напуснат договора, ако европейските партньори и американските законодатели не успеят да поправят слабите според него места на текста. Той обаче не зададе краен срок кога това трябва да бъде направено.

Антиправителствените протести в Иран миналия месец станаха нов повод за критики от страна на Вашингтон към властите в Техеран. Те внесоха и допълнителна доза неизвестност в намеренията на държавния глава. По време на недоволството в ислямската република бяха убити 20 души, а над 4000 бяха арестуваните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още