Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Сигналите на Фед вкараха щатските индекси в зоната на загубите

Централните банкери очакват инфлацията да нарасне до 3,4 процента през тази година и да спадне до 2,2 процента през 2022 година

Сигналите на Фед вкараха щатските индекси в зоната на загубите

Надпис Wall Street във финансовия квартал на Ню Йорк, САЩ, в петък, 5 март 2021 г.  Снимка: Bloomberg LP

Американските борси и облигации реагираха с явни понижения на резултатите от срещата на Федералния резерв на САЩ. Фючърсните договори по десетгодишните държавни ценни книжа (T-Note-Future) се понижават с 0,58% до 131,79 пункта. Десетгодишната доходност по облигациите е 1,57 процента.

След решенията на срещата на Федералния резерв, Wall Street отстъпи в сряда. Dow Jones Industrial падна за кратко под 34 000 пункта и в крайна сметка се понижи с 0,8 процента до 34 030,28 пункта. S&P 500, който покрива по-широкия пазар, падна с 0,5%. Технологичният Nasdaq 100 загуби 0,2 на сто.

Федералният резерв на САЩ потвърди своята много разхлабена парична политика. Ключовият лихвен процент ще остане в диапазона от нула до 0,25 процента, обяви Фед след срещата си с лихвите. Икономистите бяха очаквали решението. Целта на свободната линия е да подкрепи американската икономика в пандемията на короната.

Федералният резерв продължава своята изключително разхлабена парична политика на фона на продължаващите, макар и постигнали заплахи от коронавируса. В същото време обаче той оценява перспективите за вътрешната икономика по-благоприятно и сигнализира за бъдещи повишения на лихвените проценти. Ключовият лихвен процент в САЩ първоначално ще остане в диапазона от 0 до 0,25 процента. Икономистите очакваха решението. Целта на по-хлабавата парична политика е да подкрепи американската икономика в условията на пандемия.

Федералният резерв обаче е по-уверен в икономическото развитие и дава знак, че ще затегне паричната си политика малко по-рано. Както показват новите прогнози, ключовите лихвени проценти могат да се повишат два пъти с общо половин процент през 2023 г. Досега прогнозата предвиждаше непроменена парична политика поне до 2024 г. с ключови лихвени проценти близо до нулевата линия.

Освен че повиши прогнозите за лихвените проценти, Фед повиши и очакванията за икономическия растеж и инфлацията За тази година Фед очаква макроикономически растеж от 7,0 процента вместо 6,5 процента, очаквани по-рано. Прогнозата за 2023 г. също е малко по-висока. Инфлационните очаквания са повишени за годините 2021 до 2023.

Срещата се проведе в момент, когато инфлацията се ускорява, като цените на производителите се повишиха с най-бързия си годишен темп от близо 11 години през май. Това накара някои анализатори да призоват централната банка да преосмисли своята разхлабена парична политика.

Централната банка купува облигации на стойност 120 млрд. долара всеки месец, тъй като икономиката продължава да се възстановява от пандемията на коронавируса.

Тримесечните прогнози показват, че 13 от 18 централни банкери подкрепят поне едно увеличение на лихвените проценти до края на 2023 г. спрямо седем през март. До края на същата година единадесет служители предвиждат поне две подобни решения. Освен това седем от тях предвиждат това да се случи още през 2022 г., спрямо четирина по-рано.

В същото време централните банкери очакват инфлацията да нарасне до 3,4 процента през тази година и да спадне до 2,2 процента през 2022 година

Сред отделните компоненти акциите на Oracle бяха особено силно под натиск с ценови спад от 5,6%. IT групата представи своите данни за четвъртото фискално тримесечие във вторник вечерта. 
 
Силният облачен бизнес с IT приложения и място за съхранение в интернет донесе допълнително значително увеличение на продажбите, което обаче не можа да отговори на високите очаквания.

За Biontech има спад  от 6,56%. Анализаторската компания Redburn понижи рейтинга на производителя на ваксини за коронавируса след неотдавнашния отскок на цената до "Продавай" и определи 146 долара за акция като справедливо ниво. По същество ралито вече не е оправдано много над границата от 200 долара, се казва в анализа. Също така стана ясно, че наскоро завишените доставки на ваксини за Германия трябва да бъдат върнати на договореното по-рано ниво.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Липсата на яснота около новия правителствен бюджет помрачи търговията на Wall Street