IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни отчети тласнаха S&P 500 и Nasdaq до нов рекорден връх

Alphabet, Twitter, Starbucks и McDonald's бяха сред компаниите, които допринесоха за ръстовете на основните щатски индекси

23:45 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси завършиха седмицата възходящо след силните отчети на технологични гиганти като Alphabet и Intel и по-добрият от очакванията ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ, които тласнаха S&P 500 и Nasdaq до рекорд, предава CNBC.

Широкият измерител прибави 0,74% към стойността си и достигна рекордното ниво от 3025,86 пункта. Nasdaq Composite също постигна исторически връх, като регистрира повишение от 1,11% до ниво от 8330,21 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 51,47 пункта и достигна равнище от 27 192,45 пункта.

Основните щатски индекси за кратко ограничиха ръстовете, след като директорът на Националния икономически съвет Лари Кудлоу заяви в предаване на CNBC, че не очаква да бъде постигната „голяма сделка“ по време на търговските преговори межди САЩ и Китай идната седмица.

S&P 500 и Nasdaq постигнаха стабилен седмичен ръст от съответно 1,7% и 2,3%. Dow напредна с минималните 0,1% тази седмица.

Alphabet обяви по-добри от очакванията данни в четвъртък и оповести голяма програма за обратно изкупуване на акции на стойност 25 млрд. долара. Резултатите на компанията и съобщението за обратното изкупуване тласнаха цената на акциите й нагоре с 9,6%.

Книжата на Twitter поскъпнаха с над 8% след обявяването на резултатите за второто тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите. Социалната мрежа обяви също ръст с 14% на активните си ежедневни потребители.

Книжата на потребителски компании като Starbucks и McDonald’s също допринесоха за ръстовете. Книжата на веригата кафенета поскъпнаха с 8,9%, след като тя обяви силен ръст на продажбите в заведения, съществуващи повече от една година. Цената на акциите на веригата за бургери се повиши с 0,5%, след като промоциите донесоха по-добри от очакванията приходи в САЩ.

Над 40% от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си за второто тримесечие. От тях 76,4% са надминали очакванията за печалбата си, сочат данни на FactSet.

В макроикономически план американската икономика е постигнала ръст от 2,1% през второто тримесечие, съобщи министерството на търговията. Тя надмина очакванията за скок с 1,8% на икономисти, анкетирани от CNBC и Moody’s Analytics Rapid Update.

Ръстът е бил стимулиран от повишението с 4,3% на потребителските разходи, които са компенсирали спада от 5,5% на бизнес инвестициите.

Данните бяха публикувани в момент, когато инвеститорите очакват потенциално понижаване на лихвите от Федералния резерв идната седмица. Пазарните очаквания за понижаване с 25 базисни пункта бяха 78,6% в петък сутринта, според инструмента FedWatch на CME Group.

Очаква се Федералният резерв да започне двудневното си заседание за паричната политика във вторник. Обявяването на решението за лихвите е планирано за сряда.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа остава непроменена на ниво от 2,074%, а тази по 30-годишните облигации се понижава с 0,009% до ниво от 2,594%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,16% до ниво от 97,98 пункта. Еврото поевтинява с 0,14% спрямо долара до 1,1129, а паундът губи 0,55% от стойността си до ниво от 1,2385 долара. Спрямо йената доларът поскъпва минимално с 0,02% до 108,64 йени.

На стоковите пазари цените на петрола се повишиха и отбелязаха седмичен ръст, подкрепени от добрите данни за американската икономика и безпокойството за сигурността на петролния транспорт около Ормузкия проток.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавиха 5 цента към стойността си до 63,44 долара за барел, а за седмицата цената му се повиши с над 1%. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 18 цента до 56,20 долара за барел, а седмичният ръст достигна над 0,5%.

Американските фючърси върху златото прибавиха 0,28% към стойността си до 1418,7 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още