IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Alphabet надминаха очакванията на анализаторите

Google Cloud е най-бързоразвиващото се звено на компанията, което се очаква да генерира над 8 млрд. долара годишно

09:55 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Alphabet Inc. представи приходи за второто тримесечие, които успяха да надминат пазарните очаквания на Wall Street, отдалечавайки се от притесненията, свързани със забавянето на растежа, съобщава Bloomberg.

Продажбите на дружеството за периода април-юни с изключение на плащанията към партньори възлизат на 31,7 млрд. долара. Анализаторите очакваха сума в размер на 30,8 млрд. долара. 

Компанията-майка на Google също обяви план за обратно изкупуване на акции клас „C“ в размер на 25 млрд. долара, нейното най-голямо изкупуване досега. Облачният бизнес на Alphabet също нараства сериозно.

В предборсовата търговия книжата на технологичния гигант се търгуват с ръст от 9% в стойността.

Продажбите от реклама нарастват с 16%, като според главния изпълнителен директор на J. Stern & Co. Кристофър Росбач Google все още може да намира повече места в интернет, където да поставя реклами.

Според Росбач, който притежава акции в Alphabet, “много от възможностите за растеж на Google остават“.

Години наред Google увеличава своя рекламен бизнес с годишен темп от поне 20%, като прибавя допълнителни реклами в резултат на развитието на смартфоните и мобилното търсене, както и заради засиления интерес към YouTube.

Компанията инвестира сериозно в нови технологии, като например облаци и гласово контролирани дигитални асистенти, докато експериментира с различни рекламни формати.

Резултатите от второто тримесечие дават повече време на Google, за да продължи тези инициативи заедно с дългосрочни проекти, към които спадат и автономните автомобили.

Облачните технологии са най-бързоразвиващият се бизнес на Google, а резултатите от второто тримесечие го поставят на пътя към генерирането на над 8 млрд. долара годишно, смята главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай. Това е около една четвърт от продажбите на облачното звено на Amazon.com Inc. AWS, но солидният растеж дава на инвеститорите надежда, че Google може да се движи на едно ниво с Amazon и Microsoft.

Другите приходи, които включват облачния бизнес и потребителския хардуер, нарастват с 40% до 6,18 млрд. долара. В края на 2018 г. ръководителят на Oracle Corp. Томас Къриян беше назначен за главен изпълнителен директор на Google Cloud.Той ограничи фокуса на звеното върху специфични индустрии и купи стартъпа Looker за 2,6 млрд. долара.

Капиталовите разходи възлизат на 6,9 млрд. долара за второто тримесечие, което е с 30% повече спрямо периода през 2018 г.

Компанията планира да наеме повече служители за своя облачен бизнес, YouTube и за машинното обучение. Продажбите и разходите за реклама също се очаква да нараснат до края на годината, когато Google ще популяризира своите продукти за зимните празници.

През второто тримесечие нетната печалба на компанията достига 9,95 млрд. долара, или 14,21 долара за акция. Това е повече от регистрираните година по-рано 8,27 млрд. долара нетна печалба, или 11,75 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още